DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Megint módosulhat az F1-es sprint formátuma

Jövőre megint belenyúlhatnak a lebonyolításba, amit 2023-ra már amúgy is átszabtak: sőt, jöhet egy plusz díj, a Grand Slam bevezetése is.

Ismét újításon, módosításon gondolkodik az F1 vezetősége: 2024-re megint megváltozhat a sprintek lebonyolítása, és jöhet az úgynevezett Grand Slam díj. Minderről Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója beszélt az Autosportnak.

„Hat sprint lesz majd jövőre is, és a helyszíneket azt hiszem, hogy szeptemberben jelentjük majd be, mert lesz egy betervezett megbeszélésünk a bizottsággal a Belga Nagydíj hétvégéjén” – mondta Domenicali.

Domenicali_01_resize



„Van egy javaslat, amit szeretnék megtenni, összhangban az úgynevezett Grand Slam ötletével. Ez arról szól, hogy aki a sprinthétvégéken megszerzi mindkét pole-t és megnyeri mindkét futamot, az kapjon valami extrát, ami jól reprezentálja az elért sportsikert” – magyarázta.

A lap szerint az még nem dőlt el, hogy mi lesz a díj, de valószínűtlen, hogy pluszpont legyen, inkább valami speciális trófea, vagy egyéb jutalom. Mielőtt azonban erről döntenének, egyáltalán a Grand Slam bevezetéséről és az egész alapkoncepcióról egyeztetniük kell a csapatokkal.

 

Módosulhat a sprint formátuma

Idénre változtatták meg a sprinthétvégék lebonyolítását, a szombati napot külön sprintnapként kezelik, aznap van egy időmérő specális szabályokkal, ami csak a sprintfutam rajtrácsát dönti el, és a vasárnapi nagydíj a pénteki kvalifikáció alapján rajtol el.

A felmerülő ötletek viszont ezen tovább finomítanának: a csapatok állítólag felvetették, hogy a pénteki kvalifikáció döntsön a sprint rajtrácsáról, de azt a sprintet szombat délelőtt rendezzék meg. Aznap aztán legyen egy második időmérő, ami a vasárnapi nagydíj rajtrácsát határozná meg, a cél pedig ezzel az, hogy fokozatosan növeljék az érdeklődést a csúcspontnak számító főversenyig.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: