DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

16 éves negatív rekordot közelített meg a Red Bullnál Perez

Számokban is kifejezhető Sergio Perez mélyrepülése: gyakorlatilag szakadékba zuhant az utóbbi időszakban Verstappenhez és a többiekhez képest is.

Ijesztő statisztika Sergio Perezről: 2007 óta senki nem csinált olyan rossz ötfutamos időmérős sorozatot a Red Bull versenyzőjeként, mint ő. A mexikói vesszőfutása a Miami Nagydíjon kezdődött, amikor a szerencsés pole-ból indulva is kikapott a kilencedik helyről rajtoló Max Verstappentől, azóta pedig totális mélyrepülést mutat be: a következő öt időmérő egyikén sem jutott be a Q3-ba a mezőny legjobb autójával, az átlagos rajtpozíciója pedig 14,6.

Ezzel megközelítette David Coulthard 2007-es negatív rekordját, amikor év közben volt egy olyan ötfutamos időszaka, amely során 14,8 volt az átlagos rajtpozíciója. Más kérdés, hogy az akkori Red Bull egy középcsapat volt, a mostani pedig a Vettel-éra egy-egy pontját leszámítva minden idők legdominánsabb autóját rakta össze.

f1-perez-redbull



Nagyon beszédes statisztika, hogy amíg Verstappen tízből nyolc és zsinórban hat futamot nyert meg, a maradék kettőn pedig második lett, addig Perez a tízből csak ötször fért fel a dobogóra, amivel a vonatkozó listán becsúszott a hattal álló Fernando Alonso és a négy pódiumot jegyző Lewis Hamilton közé.

Az is rendkívül érdekes, hogy amíg Verstappen két pont híján az összes megszerezhető egységet begyűjtötte ebben az időszakban (két leggyorsabb körről maradt le) és 136 ponttal lett gazdagabb, addig Perez összesen 51-et tudott megszerezni. Ezzel öt hétvége alatt a negyedik helyen áll, Lewis Hamilton 65 és Fernando Alonso 62 egysége is több nála úgy, hogy az Aston éppen az utóbbi két hétvégén esett vissza, és a Mercedesnek is volt pocsék hétvégéje már, például Ausztriában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: