DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Hétvégén jön a Pirelli új F1-es gumija: ezt kell tudni róla

A Brit Nagydíjon debütál a továbbfejlesztett abroncs: miért volt rá szükség és milyen változást jelent ez a specifikáció?

A hétvégi Brit Nagydíjon debütál majd a Pirelli új fejlesztésű slick abroncsa: a silverstone-i terheléshez megerősítették a gumikat, hogy bírja az itteni igénybevételt.

Mario Isola, a Pirelli F1-es főnöke elmondta, hogy az új abroncsok részben már a jövő évre szánt fejlesztéseket tartalmazzák, de előrébb kellett hozniuk a bemutatásukat.

f1-pirelli



„Ez a változtatás szükséges volt, mert annyit javult az autók teljesítménye a szezon kezdete óta. A télen a teszt során a csapatoktól kapott adatokhoz képest a sebesség és a leszorítóerő terén is jelentős a növekedés, és ez csak növekedni fog a bajnokság előrehaladtával” – magyarázta Isola.

„Az új specifikáció extra ellenállást ad a guminak, nem fogy el olyan gyorsan, de nem befolyásolja a technikai paramétereit és a pályán való viselkedését. A csapatok a Spanyol Nagydíj szabadedzésén már kipróbálhatták a gumit, és a véleményük megegyezett a mi várakozásainkkal. Az újítás miatt maradhatnak a tavalyi guminyomások elöl és hátul is annak ellenére, hogy jelentősen nagyobb leszorítóerőt generálnak az autók” – tetet hozzá.

A várakozások szerint egyébként az új abroncsok azoknak kedvezhetnek inkább, akik stabil hátsó tengellyel rendelkeznek: az orrtolós autók nehezebben birkózhatnak meg a feladattal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: