DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Verstappen és Perez az első sorban a sprintre

Lando Norris és Nico Hülkenberg a második sorban, csalódást okozott a Ferrari és az Aston, a Mercedesek a 15. és 18. helyet szerezték meg.

Az éjszakai és reggeli esőzés után nedves, felszáradóban lévő pályán rendezték meg az F1-es Osztrák Nagydíj sprintkvalifikációját, ami a délutáni sprintfutam rajtsorrendjéről döntött. A körülmények miatt nem volt megszabott gumikeverék az egyes szekciókra, szabadon választhattak a csapatok, hiszen az intermediate abroncsok is előkerültek az első körökre. 

A hétvége második pole-ját is megszerezte Max Verstappen, aki végig jó tempót autózva 1:04,4-es kört produkálva, félmásodperces előnnyel végzett az élen. Mellőle csapattársa, Sergio Perez rajtolhat majd, aki óvatosan autózott a tegnapi rengeteg hibája után, és ezúttal a fehér vonalak között tudott maradni, bár esélye nem volt arra, hogy megszorítsa a bajnokot.

A második sor a két meglepetésemberé: Lando Norris harmadik helye a tegnapi után nem akkora szó, de ismét nagyot ment, ahogy a negyedik helyre kvalifikáció Nico Hülkenberg is, aki közepes gumikon futotta a legjobb körét a Haasszal. 

Nem jött ki a lépés a Ferrarinak: Charles Leclerc a tegnapi remek forma után a hűvösebb pályán nem talált tapadást, többször is két gyorskört kellett futnia gumimelegítési okokból, és végül kikapott csapattársától: Carlos Sainz a Q3-ig jól teljesített, ott viszont az ő lendülete is elfogyott, és a Scuderia két autója csak a harmadik sort szerezte meg. Az Astonok végig légüres térben mozogtak, esélyük sem volt egy jó eredményre, végül a negyedik sorból rajtolhatnak Alonso-Stroll sorrendben.

Szenvedtek a Mercedesek: Lewis Hamiltontól elvettek egy jobb kört, így már a Q1-ben búcsúzott és csak a 18. helyet szerezte meg, a Mercedes katasztrófája pedig a Q2 elején folytatódott: George Russell egy műszaki hiba miatt ki sem tudott jönni a garázsból, így mért kör nélkül a 15. pozícióba kvalifikált.

 

Így zajlott

A Q1 végül folyamatos javításokkal telt, a javuló körülmények és a száradó pálya miatt jelentős köridőt találtak a pilóták minden próbálkozásra, az orosz rulettel pedig végül Lewis Hamilton járt pórul: a hétszeres világbajnoktól egy kört elvettek, a végén pedig nem talált bele jól, így csak a 18. helyet szerezte meg. Charles Leclerc épphogy továbbjutott a 15., Sergio Perez pedig a 14. helyen, de Carlos Sainznak is volt miért aggódnia: a brake-by-wire rendszere meghibásodott, másfél perccel a vége előtt zavarták ki egyetlen gyorskörre, azt viszont olyan jól megcsinálta, hogy övé lett a szekció legjobb körideje. Hamilton mellett kiesett még a két Alfa Romeo, Logan Sargeant, és némi meglepetésre az ütőképesnek tűnő McLarennel botladozó Oscar Piastri.

A Q2-ben nem tudott pályára gördülni George Russell, aki még a Q1 végén jelentett műszaki hibát, a csapat pedig nem tudta időben megoldani, így a brit mért kör nélkül a 15. rajthelyet szerezte meg. Rajta kívül kiesett a két AlphaTauri, Alexander Albon, illetve a végén nem eleget javító Pierre Gasly – így hosszú után (igaz, csak nyolcadikként) került be a Q3-ba Sergio Perez, ott volt mindkét Haas, mindkét Ferrari, mindkét Aston Martin, természetesen Verstappen, Esteban Ocon és Lando Norris. 

A Q3-ban végül sem a Ferrarik, sem az Astonok nem tudtak villantani: Carlos Sainz addig látott jó formája elillant, a váratlanul szenvedő Charles Leclerc a hatodik helynek is örülhetett, az Astonok pedig csak hetedik-nyolcadikak lettek, ezúttal Alonso-Stroll sorrendben. Az élen Verstappent nem lehetett megszorítani, Perez hozta a kötelezőt és bejött másodiknak az uralkodó Red Bull-lal, Lando Norris és Nico Hülkenberg pedig egy-egy extra egyéni körrel villantott: a brit a harmadik helyre hozta be a McLarent, a német pedig a negyedikre a Haast, ők viccelték meg a Ferrari és az Aston versenyzőit.

Az ez alapján elrajtoló sprintfutam ma 16:30-kor kezdődik.

A sprintkvalifikáció végeredménye:



sprint

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: