DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Élvezi az üldöző szerepét a Mercedes az F1-ben

A nyeretlenség miatt érzett bosszúságot elnyomja a fejlődés és felzárkózás iránti izgalom – állítja a csapat technikai igazgatója. Szerinte Hamiltonék is így érzik.

Azok után, hogy 2014-től 2020-ig uralták a Formula-1-et és 2021-ben is csak hajszál híján csúsztak le az egyéni vb-címről, tavaly új helyzetben találta magát a Mercedes, hiszen nagy volt a lemaradásuk a Red Bullhoz képest. 2022-ben egyetlen győzelemre futotta, s bár javuló tendenciát mutattak a szezon végén, az idei esztendőnek ismét óriási hátránnyal vágtak neki – amely aztán a Monacóban debütált átszabott autóhoz vezetett.

Amellyel viszont eddig úgy tűnik, szintet léptek: Barcelonában kettős dobogót ünnepelhettek, s Kanadában is felfért a pódiumra Lewis Hamilton. A technikai igazgatói posztot nemrég visszavevő James Allison állítja: a Mercedest bizonyos szempontból még lelkesíti is a vadász szerepe.

f1-mercedes-redbull-2023



„Mindannyian mérgesek vagyunk kicsit amiatt, mert nem vagyunk versenyképesek, még ha ezt a fajta boldogtalanságot, amit akkor érzünk, amikor látjuk őket nyerni, nagyban ellensúlyozza a tény, hogy bizonyos módon izgalmas felzárkózni, hétről hétre fejleszteni az autót” – idézi a szakembert a Motorsport.com.

„Nem istenadta joguk, hogy az élen legyenek: érdemből vannak ott, mert remekül dolgoztak. Ha mi is ugyanolyan jó vagy jobb munkát tudunk végezni, akkor mi leszünk ott, és ez valójában remek móka. Ez egy nagyon-nagyon izgalmas gondolat, ha megfelelően fogalmazzuk meg magunknak, és mindnyájan lelkesek vagyunk az iránt, hogy mindez valósággá váljon.”

Arra a kérdésre, hogy vajon Hamilton és George Russell is így gondolkodik-e minderről, így felelt Allison: „Nem tudom, én roppant izgalmasnak találom. Szerintem mindkét versenyzőnk nagyban hasonlít a csapat egészéhez abban, hogy ha érezzük, hogy változás van a lendületünkben, az nagy löketet ad a folytatáshoz, és újra jön majd jó időszak és folyni fog a pezsgő. A versenyzőket feldobja az a zsigeri érzés, amit akkor éreznek, amikor előznek más autókat. De úgy képzelem, hogy amikor a dobogón állnak és eszükbe jut, hogy nem a legfelső sokán, az mérsékli a lelkesedésüket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: