DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Megvan az Audi első pilótája, aki az F1-es projektbe érkezett

Egyelőre szimulátorversenyzőt igazolt a sportágba 2026-tól gyári programmal megérkező márka: egy jól ismert név érkezik a projektbe.

Hivatalos bejelentést tett az Audi: a német márka szerződtette Neel Janit, aki az F1-es projekt szimulátorversenyzője lesz. 

A 39 esztendős svájci pilóta Le Mans-t nyert már a Volkswagen csoporttal, bizonyított versenyzőnek számít több szériában is, az F1-ben viszont eddig nem nagyon vállalt szerepet: 2006-ban a Toro Rosso egyik fejlesztő pilótája volt. Jelenleg az európai Le Mans-szériában versenyez egy LMP2-es autóval.

Az Audi azt közölte, hogy Jani szerződtetésében szerepet játszott a jelentős tapasztalata: az, hogy ő tudja, hogyan kell energiát menedzselni egy-egy futam közben, hiszen a WEC-ben ez volt az egyik fő feladat.

Egyelőre az alapvető koncepcióval kapcsolatban kell döntéseket hozni, Jani dolga pedig az lesz, hogy a gyakorlatban (illetve a szimulátorban) is kipróbálja, véleményezze, értékelje azokat a megoldásokat, amelyek a tervezőasztalon, a mérnökök fejében jónak tűnnek. 

A tervek szerint az Audi első, 2026-ra szánt motorja már idén elkészül, ennek fejlesztéséhez hívták segítségük Janit.



jani

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: