DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Verstappen oktatta a mezőnyt az esős harmadik edzésen, Sainz összetörte a Ferrarit

A szokatlan pénteki napot követően szombatra nagy esőt jósoltak a pályára, ami meg is érkezett a harmadik szabadedzésre.

Azt követően, hogy az első szabadedzés gyakorlatilag elmaradt a CCTV meghibásodása miatt, a második gyakorlás pedig emiatt 60 helyett 90 percig tartott, a szombati napot az eső zavarta meg, amelyre fel is készültek a csapatok már jó előre.

A két Haas vette először szemügyre a pályát a Pirelli új esőgumijaival, melyeknek különlegessége, hogy már nincs szükségük a gumimelegítő paplanra. Az első momentum Alexander Alboné volt, aki elfékezte magát az utolsó sikán előtt, és inkább bengedte a Williams ráncfelvarrott autóját a bukótérbe, majd Tsunoda mutatott be egy piruettet.



Elsőként Fernando Alonso merte bevállalni az átmeneti esőgumikat, de ez húsz perccel az edzés kezdete után még túl merész vállalkozás volt, de néhány perccel később már a legtöbben az intermediate-eken futották meg a leggyorsabb köreiket.

A körülményekkel együtt természetesen a köridők is folyamatosan javultak, s a kezdeti 1:30-on kívüli idők után félidőnél már 1:24-es körrel állt az élen Max Verstappen, az intermediate abroncsokon, a második helyen Carlos Sainz, a harmadikon pedig Charles Leclerc állt, amikor is belengették a piros zászlót.

Carlos Sainz vesztette el az irányítást az SF-23 felett a célegyenes végén, és csapódott a tecpro-falba, miután megcsípte a jobb hátsóval a fehér vonalat a féktávon. A Ferrari eleje teljesen eltűnt, kitört a bal első felfüggesztés, de az autó hátulja is megsérült. Sok dolgot adott Sainz a szerelőknek az időmérő előtt…

 

A romok eltakarítása és a fal helyreállítása után folytatódott a harmadik szabadedzés, ekkor 23 perc volt még hátra. Az újraindítást követően Lewis Hamilton is meglátogatta a kettes kanyar bukóterét, de a brit gond nélkül tudta folytatni a körözést. Időközben Verstappen begyújtotta a rakétákat, és 1,6 másodperccel járt ekkor már a második Sainz előtt. Nem sokkal később a többiek is megérkeztek, igaz, Leclerc volt az egyetlen, aki egy másodpercen belülre tudott kerülni a hollandhoz, szűk három tizeddel volt a vb-éllovas mögött.

Az utolsó percekben már nem volt nagy forgalom a pályán az újra rákezdő esőben, mindenki eltette inkább magát és az autóját a kvalifikációra, ami magyar idő szerint 22:00-kor veszi majd kezdetét.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: