DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Meddig marad Adrian Newey?

Miért pont a Red Bullt választotta annak idején Newey, és meddig tervez a Formula-1-ben? Az energiaitalosok Talking Bull podcastjében válaszolja meg ezeket a kérdéseket a brit mérnök.

Tizenegy konstruktőri első helyezéssel mérnökként Newey az éllovas ezen a téren – mindezt pedig három különböző csapattal érte el. 1988-ban indult F1-es karrierje során számos alakulatot megjárt, és juttatott fel a csúcsra – ilyen a jelenlegi csapata, a Red Bull is, akikhez a 2006-os szezon előtt csatlakozott. Előtte azonban a McLaren és a Williams autóit tervezte át világbajnokságokat nyerő szerkezetekké, végül mégis az újonnan érkező osztrák alakulatnál kötött ki.

„Úgy éreztem, kell egy új kihívás” – magyarázta a Red Bullhoz való csatlakozását Newey. „Először a Williamshez, majd a McLarenhez kerültem, ahol szerencsére nyertünk futamokat és bajnokságokat. Azonban ők már az érkezésem előtt is voltak világbajnokok. Így náluk a feladatom főként abban merült ki, hogy új ötletekkel gazdagítsam a tervezési részlegüket, mivel minden más téren működött a csapat.”



Ez indokolta azt, hogy a brit zseni végül egy újonc csapatnál kössön ki: „Nagyon tetszett az ötlet, hogy az elejétől fogva részese lehessek a fejlődésnek. Illetve Christian [Horner] is mindig érdekes módon szembesétált velem a bokszutcában reggelente, és felvette a szemkontaktust… Persze Coulthard is közrejátszott, hiszen a Williamsnél és a McLarennél is dolgoztunk együtt” – említette meg a Red Bullhoz 2005-ben igazoló skót pilótát is Newey.

Álomkarrier, visszavonulás

A vezető beosztású F1-es mérnökként 35 éve dolgozó Newey körül is felröppentek olyan pletykák, miszerint hamarosan felhagy a tervezéssel, vagy más csapathoz igazol. Azonban kitart a Red Bull mellett – az osztrákok sikereihez vezető útnak ő is részese volt.

„Mindig az volt az álmom, hogy az autósportban dolgozhassak. Ezt sikerült elérnem, azóta pedig minden nap egy ráadás” – fogalmazott a céljaival kapcsolatban. „Szerencsésnek tartom magam, hogy nagyszerű emberekkel dolgozhatok együtt, mind a Red Bullnál, mind az előző csapataimnál. Christiannal és persze rengeteg nagyszerű pilótával. Összességében nagyszerűen érzem magam.”

„Ami a mostani helyzetet illeti: 64 éves vagyok, mikor kellene befejeznem? Ez egy érdekes kérdés. A negyvenes éveimben azt gondoltam, hogy hatvanévesen meg leszek elégedve, és ki tudom mondani, hogy vége. Csak kifekszem egy tengerpartra… De ismerem magam annyira, hogy tudjam, hamar megunnám” – tárta fel Newey a visszavonulásával kapcsolatos gondolatait. Abban ezáltal biztosak lehetünk, hogy az elkövetkezendő pár évben még a brit mérnök páratlan tudása is benne lesz a Red Bull autóiban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: