DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Jelen állás szerint az összest megnyerhetik – mondja Verstappen

Lehetséges, de valószínűtlen, hogy minden 2023-as nagydíjat a Red Bull nyer meg. Verstappen cáfolta, hogy a csapat nagy fejlesztési csomagot hozott Barcelonába.

Már a szezonkezdet óta téma, megnyerheti-e a Red Bull az összes versenyt 2023-ban. A hibátlan csapat hat elsőségnél tart, de még 16-szor kell győzniük, hogy a Formula-1-ben példátlan hengerelést végrehajtsák. Max Verstappent is megkérdezték az esélyükről a barcelonai FIA-sajtótájékoztatón:

„Ahogy jelenleg kinéz a helyzet, szerintem sikerülhet” – vélekedett a Formula.hu jelenlétében Verstappen. Gyorsan hozzátette: „Azonban nagyon valószínűtlen, hogy ez megtörténjen. Valami mindig elsülhet rosszul, például kiesik az ember. Nyers tempó alapján jelen pillanatban úgy néz ki, hogy sikerülhet… De lesznek olyan pályák, ahol talán nem működik jól az autó, vagy balszerencse ér minket az időmérőn, hibázunk.”

Mikor a Red Bull fölényével szembesítették, Verstappen emlékeztetett: egy csapat dominanciája a Formula-1 alapállapota, a ritkább esetnek az számít, ha több istálló vív kiegyensúlyozott küzdelmet.



„Nincs semmi újdonság a dominanciában, a Formula-1-ben mindig is ezt láttuk. Néha egy vagy két kivételes évben két csapat küzd egymással, esetleg egy harmadik. De ha összességében nézzük a 80-as évektől fogva, aztán a 90-es, 2000-es éveket és 2010-es évek elejét és egészen 2020-ig, mindig egy csapat uralkodott.”

Perez nullázása után sem változtat

Verstappen 25 pontot szakított csapattársához, Sergio Perezhez képest a mexikói nullás monacói versenyével. Ez némi terhet vett le a válláról, de elsődlegesen arra emlékeztette: nem szabad hibákat elkövetni, mert akkor a fő rivális csap le.

„A csapat szeretett volna több pontot szerezni, de Monacóról van szó, ami meg tud harapni. Az én szempontomból nem változik semmi. A bajnokság nagyon hosszú, kiegyensúlyozottnak kell lenni, a hibák nem engedhetők meg, főleg, ha az embernek egyetlen kihívója van. Jelenleg úgy néz ki, a legjobb esetben nyerek, a legrosszabb esetben második leszek. Emiatt nem veszíthető sok pont. De ami engem illet, én teperek minden egyes hétvégén, számomra nem változott semmi. Monaco kicsit megkönnyebbülést jelentett. A terv az, hogy minden hétvégén hét pontot nyerek hozzá képest.”

Mégsem jön jelentős Red Bull-fejlesztés?

A csapat tanácsadója, Helmut Marko egy osztrák lapnak jelentősebb fejlesztést lengetett be: „valamit újat próbálunk ki Barcelonában”, fogalmazott. Erről is megkérdezték Verstappent, aki szerint azonban nincs kilátásban számottevő fejlesztésicsomag.

„Helmut ezt kicsit túlreagálta, csak a normál programunkat folytatjuk” – állította a kétszeres világbajnok a sajtóeseményen. „A pályának elvileg kedveznie kell az autónak. Jó egyensúlyt kell találnunk, és ha ez megvan, akkor eredményes hétvégénk lesz” – tette hozzá röviden.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: