DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Az F1 trükközik a versenynaptárral”

Hogyan lehet évről-évre meggyőzni a csapatokat, hogy belemenjenek a versenynaptár bővítésébe? Horner elmondása szerint megvannak a módszerek erre.

A Formula–1 új rekordot jelentő 24 versenyre készült idén, ám hamarosan világossá vált, hogy legföljebb a még szintén csúcsdöntést hozó 23 nagydíjat tartanak meg, miután a kínai futamot törölték a naptárból, s úgy döntöttek, hogy nem helyettesítik másik fordulóval. Aztán a héten az is kiderült, hogy az előző két évhez hasonlóan idén is 22 futamból áll a királykategória programja, hiszen mint az köztudott, az imolai Emilia-Romagna-i Nagydíjat a régiót sújtó természeti csapás miatt nem lehet megtartani a hétvégén.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, is a paddock azon tagjai közé tartozik, akik nem elégedettek a naptár folyamatos bővítésével, és az eredetileg tervezett 24 fordulót egyértelműen soknak tartja. „A 23 verseny a felső határ. Most kezdődik egy tripla hétvége úgy, hogy az előbb csináltunk végig egy duplát” – mondta a brit sportvezető még az imolai törlés előtt: „Most utaztunk el Azerbajdzsánból Miamibe, és aztán visszajöttünk három európai versenyre. Brutális ez az útiterv.”

paddock



Horner azt is elmondta, hogy véleménye szerint az F1 vezetése különböző taktikákat vet be annak érdekében, hogy sikerüljön az újabb és újabb bővítéseket lenyomni a csapatok torkán: „Minden évben ugyanazt a trükköt játsszák el. Stefano Domenicali azt mondja, hogy nem veszíthetjük el Monacót és nem veszíthetjük el Monzát és Silverstone-t. Aztán viszont azt mondja, hogy hallottatok már Las Vegasról, ugye? Oké, akkor elmegyünk Vegasba. És mi a helyzet Miamivel? Oké, akkor elmegyünk Miamibe is…”

Persze megvan a magyarázata annak, hogy az érintettek végül miért mennek bele ezekbe a bővítésekbe: „Folyamatosan nagyszerű helyszíneket és nagyszerű versenyeket hoznak fel, amire nehéz nemet mondani, viszont az ember elér egy pontot, amikor elgondolkodik, hogy mikor lesz ez az egész túl sok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: