DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Szabályváltoztatási javaslatokat tett a McLaren

Zak Brown szerint nem jó, hogy az F1-es csapatoknak választani kell a fejlesztés és a fenntarthatóság között.

Szabályváltozást szeretne elérni a Formula-1-ben a McLaren: erről Zak Brown vezérigazgató beszélt. A wokingiak kiadták az éves Fenntarthatósági Jelentésüket, amelyben a fenntarthatósági céljaikról és azok teljesítésének mértékéről számoltak be, ám Brown szerint ennél sokkal-sokkal többet is tehetnének ezen a területen (zöldenergia, megújuló energia, stb.), ha az F1 szabályrendszere ezt lehetővé tenné.

Brown azt mondja, hogy a költségvetési és a technológiai szabályzatot is módosítani kellene ennek érdekében. Az üzletember úgy fogalmazott, hogy nagyon tiszteli a költségsapkát, örül a létezésének, de jelen formájában egyszerűen lekorlátozta a fenntarthatóságra áldozható pénzösszegeket, visszavágta az arra fordítható befektetéseket, ami nem lehet a sportág és a benne lévő gyártók célja. Sőt, odáig ment, hogy véleménye szerint amíg nem ösztönzik a csapatokat a tárgyalt befektetések megtételére, addig nem lehet valós eredményeket, és áttörést elérni ezen a területen, pedig ez a szaktudás és ez a technológia, ami az F1-ben rendelkezésre áll, az képes lenne rá.

f1-mclaren-miami



Brown szerint úgy kellene átalakítani a szabályokat, hogy a csapatok egyenlő feltételekkel induljanak, és ne kelljen választaniuk a fenntarthatóság, valamint az autó fejlesztése között. A McLaren meg is fogalmazta a maga szabályváltoztatási ötletét, mely szerint a fenntarthatóság érdekében elvégzett kutatások ne számítsanak a költségsapka alá, az erre irányuló projektek mentesüljenek a korlátozások alól.

Egyúttal azt is hozzátették Wokingban, hogy a technológiai szabályokat is ehhez kellene igazítani, és támogatni kellene a csapatokat abban, hogy újrahasznosítható, fenntartható anyagokból és folyamatokkal fejlesszék az autót.

Brownék javaslata szerint az alakuló 2026-os új szabálycsomagba mindez már beépülne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: