DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Lesz hely a paddockban új csapatoknak?

Nemcsak pénzügyi szempontból lehet problémás az új csapatok érkezése – Christian Horner szerint komoly logisztikai gondok is felmerülhetnek.

Az elmúlt hónapok egyik legizgalmasabb és legtöbbet tárgyalt témája az F1-ben az új csapatok potenciális érkezése, amivel kapcsolatban szinte mindenki elmondta már a véleményét – természetesen nagyon sokan a pénzügyekre fókuszálva, és bár Christian Horner egy új izgalmas szempontot is behozott, az anyagi kérdések mellett sem ment el szó nélkül:

„Szerintem a problémák most is ugyanazok, mint 12 hónappal ezelőtt” – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke Miamiben. „Mi ösztönöz egy meglévő csapatot arra, hogy befogadjon egy 11. nevezőt, és egyáltalán, ki fizeti a számlát? Úgy értem, hogy ha ez a tíz csapat bevételét tovább osztja, az olyan, mintha a pulykák a karácsonyra szavaznának. Miért tennének ilyet? Vagy a Liberty tudja mindezt finanszírozni, esetleg az FIA csökkentené a csapatok költségeit, hogy elősegítsék a változást? Szóval itt vannak ezek a pénzügyi szempontok.”

paddock



„De azt hiszem, ezen túl ott van a sportág fejlődése is. Nézzük meg például a bokszutcát itt, vagy egy olyan helyszínen, mint Monaco, Zandvoort és néhány más pálya, ahol versenyzünk, hát hol férne el egy 11. csapat?” – folytatta Horner. „Egyszerűen csak operatív szempontból… Hova tesszük például a motorhome-okat? A kiszolgálóegységeket? Hol férnek el a kamionok? Az hiszem, hogy hihetetlenül nehezen férne össze ez a sportág jelenlegi fejlettségével.”

A sajtótájékoztatón Horner oldalán ülő Toto Wolff hangsúlyozta, hogy nincs beleszólásuk a folyamatba, csak a véleményüket fejezhetik ki – és ha már kifejezhetik, ezt meg is tette az osztrák Mercedes-főnök: „Megéltünk nehéz időket is, amikor az F1 még nem volt akkora sláger, mint manapság, ezért ha valaki beszáll a sportágba, akkor hasznos a számunkra, ha hoz valami újat a show szempontjából, segít növelni a közönséget, sok marketingpénzt fektet be, ahogy mi is tettük az évek során…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: