DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Balesettel és kettős Mercedes-elsőséggel indított Miami

Természetesen sztárok között és verőfényes napsütésben vette kezdetét a Miami Nagydíj érdemi része. A leggyorsabb kört George Russell futotta meg.

Másodjára rendezik meg a Miami Nagydíjat a Formula-1-ben, a tavalyi győztes Verstappen pedig azonnal az élre kormányozta a Red Bullt 1:34,054-es körével, ez persze még jócskán elmaradt Leclerc tavalyi pole-pozíciót érő körétől (1:28,796). Kevésbé kezdődött jól az első hatvan perc George Russell számára, aki jelezte a Mercedesnek, hogy valami gond van a kormányzással, így ha az fél órát is vesz igénybe, akkor is kezdeniük kell ezzel a problémával valamit. A Mercedes később megerősítette, hogy egy tesztalkatrészről volt szó, ami nem vált be, így kicserélik azt.



Még mindig az első tíz percben jártunk, amikor Nyck de Vries forgatta meg az AlphaTaurit, a holland érintőre is vette a falat az autó hátuljával, így meglehetősen eseménydúsan indult a hétvége. Bár az egész pályát újraaszfaltozták, Max Verstappen mégis a tavaly is fennálló problémára panaszkodott az első köröket követően: „Ha csak egy millimétert is letérünk az ívről, olyan mintha jégen vezetnénk” – panaszkodott a holland.

Az edzés felénéla Haasok kerültek főszerepbe: előbb Nico Hülkenberg megfutotta az addigi leggyorsabb kört a lágy gumikon kihajtva, majd Kevin Magnussen is feljött a harmadik helyre. A német ideje annyira jónak bizonyult, hogy a két Red Bullt is elválasztotta, azonban percekkel később a falban kötött ki Hülkenberg, természetesen piros zászlós megszakítás követte a balesetet.

Szűk húsz perc volt még hátra az első szabadedzésből, mikor újra kihajthattak a versenyzők a pályára, és a két Mercedes, valamint Gasly kivételével mindenki a lágy gumikkal tért vissza az aszfaltra. Első nekifutásra Sainz fél másodperces lemaradással követte az éllovas Verstappent, a harmadik helyen Charles Leclerc állt a másik Ferrarival, míg a világbajnoki címre ácsingózó Perez csak a hatodik helyen állt ekkor.

Az utolsó percekre a Mercedesek is kijöttek kipróbálni a lágy abroncsokat, ahogyan Carlos Sainz is megpróbálkozott megnyomni még egy kört, azonban - ahogy sokan mások - lecsúszott az ívről a spanyol az egyes kanyarban, ezzel el is dobva az előrelépés lehetőségét. Hamilton nem kis meglepetésre az élre kormányozta a Mercedest az első edzés végén, majd a szabadedzés majdnem felét kihagyó Russell ugrott az élre. A harmadik helyen Charles Leclerc zárt, a Red Bullok már nem erőltették az utolsó percekben. Folytatás 23:30-kor, a második szabadedzéssel. Tartsatok velünk!

Az első szabadedzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: