DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Két éve gondolkodtam ezen, de nem most akartuk bejelenteni – Tost

Laurent Mekies érkezésének időpontja a Ferrarin múlik, Tost pedig elhagyja Faenzát, és visszaköltözik Innsbruckba: az még nincs kizárva, hogy tanácsadóként segíti a csapatot.

A hét folyamán hivatalossá vált, hogy Franz Tost hamarosan leköszön az AlphaTauri csapatfőnöki és vezérigazgatói posztjáról, nyugdíjba vonul, míg a helyére Peter Bayer érkezik vezérigazgatóként, valamint a Ferraritól Laurent Mekies csapatfőnökként. Minderről a szombati sprint szétlövés előtt tartott sajtóbeszélgetés során árult el egy-két dolgot Tost:

„Az én döntésem volt, és már két éve gondolkodtam rajta, beszéltem is róla Dietrich Mateschitzcel. Egyszerűen már 67 éves vagyok, és amikor fiatalabb voltam, azt mondtam magamnak, hogy a vezető pozíciót fiatalabb, kreatívabb, okosabb, motiváltabb embereknek kell adni, úgyhogy most eljött az idő a búcsúra. Szeretem a Formula-1-et, és mindenkit, aki itt van, de egyszer ennek a történetnek is véget kell érni. Peter Bayes és Laurent Mekis révén fantasztikus emberek jönnek a helyemre, szóval ez a legjobb időpont erre” – mondta Tost.

SI202303301345_hires_jpeg_24bit_rgb_resize



Azt viszont bevallotta, hogy magát a bejelentést nem így, nem most akarták megtenni:

„Nem így terveztük, sokkal később szerettük volna bejelenteni, de mivel a sajtóban már kiszivárogtak dolgok, nem akartam úgy eljönni Bakuba, hogy itt azt kelljen nektek mondanom, hogy nem, én nem tudok semmiről. Mi nem így dolgozunk. Szóval későbbre terveztük a közleményt, de inkább megtettük a bejelentést most, és el tudom képzelni, hogy néhány ember nem örül ennek” – magyarázta a szakember.

Voltak más nevek is a kalapban utódjaiként, de a kiválaszott két embert jól ismeri és örül nekik. Mint mondta, Mekies már korábban is képben volt, viccelődtek egymással hat-hét évvel ezelőtt, hogy először menjen máshova tapasztalatokat gyűjteni, aztán térjen vissza ide vezetőnek. 

Mint mondta, arról még egyeztetnek, hogy esetleg tanácsadóként segíti a csapatot, azt viszont kizárta, hogy Dr. Helmut Marko helyébe akarna lépni a Red Bullnál: „Helmut maradni akar” – tette hozzá általános derültséget okozva. Azt is kiemelte viszont, hogy amint munkába állnak az új emberek, ő egy pillanatig sem fog beleszólni a dolgukba, mindketten pontosan tudják, hogy mit kell tenniük azért, hogy a csapat felemelkedjen, ő pedig nem olyan ember, aki belebeszél abba, ami már nem az ő dolga.

 

Elköltözik, más dolgokkal foglalkozik majd

Tost kijelentette, hogy az utóbbi 18 évet Faenzában töltötte, ott élt, most viszont már nem köti oda a napi munka, így visszaköltözik Ausztriába, Innsbruckba, és tervei szerint sok időt tölt majd Bécsben. Mint mondta, szeretne síelni, alapvetően a hegyekben lenni, és vannak más üzletei, amikkel foglalkoznia kell, innentől inkább azokra koncentrál. 

 

Mekies érkezése a Ferrarin múlik

Tost szerint a két félnek még meg kell egyeznie egymással, a Red Bull és a Ferrari vezetőségének megállapodásán múlik, hogy Laurent Mekies mikor kezdhet új pozíciójában. Mekies szeretne jönni, de neki kell megegyeznie a Ferrarival arról, hogy mit tehet és mit nem, mikor távozhat, és ebben Oliver Mintzlaff, illetve a Red Bull vezetősége segítheti őt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: