DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Alonsóé az esős második szabadedzés

A leszakadó eső miatt kevés idő állt rendelkezésre a slickes körökre, ezekből pedig Alonso jött ki a legjobban Charles Leclerc és Max Verstappen előtt.

Max Verstappen onnan kezdte az Ausztrál Nagydíj második szabadedzését, ahol az elsőt abbahagyta: az élen, az első gyorskörével rögtön bement 1:20 alá, adott három tizedmásodpercet Charles Leclerc-nek, és hatot Fernando Alonsónak, valamint Carlos Sainznak – meglehetősen nagy forgalommal indult a gyakorlás, már öt perc alatt futott gyorskört minden pilóta, és nagy lendülettel vetették bele magukat a munkába a csapatok.

Másodjára Sainz és Alonso is javított, előbbi utolérte Verstappent, utóbbi pedig a közepes gumikon odacsapott a mezőnynek, nyolc tizedmásodpercet adott a hollandnak, aki alatt megindult a Red Bull hátulja – megfogta, de a köre odalett, ahogy az első edzésen, úgy most is ugyan pokoli gyorsnak, de kissé idegesnek tűnt az RB19. Ez az Alonso-kör egyébként már hozta azt az időt, amivel Verstappen az élen zárta az első edzést – mutatva, hogy lehet itt még tartalék.

A nagy forgalom miatt egyébként elég sok feltartást láthattunk, több gyorskör is „megsemmisült” ennek okán, Perez és Sainz is járt így. A sietségnek viszont megvolt az oka: negyedórával a kezdés után elkezdett esni az eső. Ez kissé lelassította a munkát, ugyan egy-két perc szünet után sokan visszajöttek még lágy keverékű slickeken, de nem igazán volt értelme ezen próbálkozásoknak, Lance Stroll érintőre is vette a falat, Alonso is járt mindenhol a pályán kívül, úgyhogy a mezőny rövid időn belül inkább a várakozásra szavazott.

Tíz perc pihenő után a két Ferrari gurult ki lágy gumikon, George Russell pedig átmeneti esős abroncsokon, de a brit azt jelentette, hogy az eső ellenére is túl száraz a pálya az interekhez – viszont a Ferrarik sem találtak körbe a slickeken, úgyhogy ők is visszagurultak a bokszba. Pár perc eső után aztán megint jött egy-két bátor vállalkozó, addigra „interesebbé” tette a pályát az eső, de ezek érdemi köröket már nem hoztak, csak némi esős autózást (és egy-két hibát, Hamilton is kalandba került, Stroll a kavicságyban is járt), tapasztalatszerzést a hasonló körülményekre.

Összességében így Alonso zárt az élen Leclerc és Verstappen előtt, de az eredmény kevéssé reprezentatív: Russell például keményebb gumin lett negyedik, a Red Bullok gyorsköreit meg kellett szakítani, és az edzés érdemi része gyakorlatilag félbeszakadt azon a ponton, amikor az Aston Marton spanyolja vezetett. Ettől függetlenül az első hely az ő neve mellé került, innen jöhet majd a szombati folytatás!

A második szabadedzés végeredménye:



fp1_2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: