DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Megtiltja a kerítésre mászós ünneplést az FIA

Nem új szabályt vezet be Niels Wittich versenyigazgató, hanem egy eddig is meglévőt tartat be szigorúbban az F1-es Ausztrál Nagydíjtól kezdődően.

Az idei két Formula-1-es nagydíjon is szemtanúi lehettünk a modern kori F1-ben egyáltalán nem ritka ünneplési szokásnak, miszerint a csapattagok felmásznak a pályát és a bokszutcát elválasztó törmelékfogó kerítésre vagy akár annak tetejére, hogy ott várják jó eredményt elérő pilótájukat. Dzsiddában például a Red Bulltól és az Aston Martintól is láthattunk ilyesfajta ünneplést.

Nos, ennek azonban vége. Niels Wittich versenyigazgató ugyanis az Ausztrál Nagydíjat megelőző jegyzeteiben közölte az F1-es istállókkal, hogy mostantól büntetésre számíthatnak azok, akik így ünneplik a versenyzőiket a futamok végén – számolt be róla a Motorsport.

f1-perez-redbull-dzsidda-kerites



Wittich nem egy új szabályt vezet be, hanem egy már meglévőt fog az eddiginél szigorúbban betartatni. A Nemzetközi Sportkódex H-függelékének 2.3.2-es pontja ugyanis kimondja, hogy a csapattagok csak arra az időre tartózkodhatnak a bokszutcában, amíg az autón dolgoznak, s amint ezzel végeznek, a lehető leghamarabb távozniuk kell onnan. Emellett arról is ír a szabálypont, hogy a csapattagoknak bármikor tilos a törmelékfogó kerítésre felmászniuk, s ha bárki vét az előírás ellen, azt jelentik a felügyelőknek.

A szabály betartatásának természetesen biztonsági okai vannak, hiszen az ilyesfajta ünneplés során fennállhatott volna annak a veszélye, hogy egy csapattag a pályára essen, miközben ott még száguldanak a Formula-1-es autók.

A potenciális büntetés formájáról és mértékéről nem rendelkezik a szabály, ugyanakkor aligha valószínű, hogy olyan szankciót kaphatna a csapat, amely módosítja az adott futam végeredményét. A legvalószínűbb a pénzbírság lenne – ami persze a költséglimit fényében így sem túl kellemes az alakulatoknak.

Fontos hozzátenni: a tiltás nem vonatkozik arra, hogy a csapattagok a bokszfal résein továbbra is belógassák a pilótákkal információkat közlő táblákat, ezt ugyanis megengedi a szabály, ha azt biztonságos módon teszi az illető. Melbourne-ben amúgy a kerítésre mászás egyébként sem jelentene problémát, az Albert Parkban ugyanis plexifallal választják el egymástól a bokszutcát és a célegyenest, hogy a lelátón ülők jobban rálássanak a garázsoknál zajló történésekre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: