DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Kemény szezonkezdet vár Piastrira

F2-es címe óta most először áll rajthoz egy futamon a McLaren újonca, Oscar Piastri, aki 18 hónap után tér vissza a versenyzéshez, így maga sem tudja, mire számítson a szezon elején.

A 2023-ban debütáló versenyzők közül kétségkívül a McLaren fiataljára, Oscar Piastrira szegeződik a legtöbb tekintet. Noha az ausztrál tehetség még egy hivatalos versenyhétvégén sem gurult pályára a Formula-1-ben, máris több csapat küzdött a kegyeiért 2022-ben, végül a McLaren tudta elhappolni a rivális csapatok elől a juniorkategóriákban bajnoki címet bajnoki címre halmozó pilótát. Az F2-es bajnok egy szezon után tér vissza a versenyzéshez, így nem lesz könnyű dolga a mezőny legfiatalabb pilótájának újra visszazökkenni a megszokott kerékvágásba.

„Kissé bonyolult, mert versenyzés hiányában van néhány dolog, amire szinte lehetetlen edzeni. A fizikai felkészülésem jól megy, megpróbálok a lehető legfittebb lenni anélkül, hogy gyakran ülnék versenyautóban. A szimulátor nagy segítségemre volt, különbözik ugyan a való élettől, de csupán ezt tudtam használni 18 hónapon keresztül. Elsősorban arra koncentráltam, hogy azok a dolgok tökéletesen menjenek, amikre valóban fel tudok készülni, és hatással lesznek az évemre. Így, amikor elkezdődik a szezon, ne az legyen a dolgom, hogy minden területen megpróbáljam utolérni a többieket, hanem csak a versenyzés részére kelljen különösen fókuszálnom” – mondta Piastri a RacingNews365.com-nak.



 

Csupán a szezon eleji bahreini teszt választja már csak el a mezőnyt az év első versenyhétvégéjétől, így Piastri, valamint két újonctársa, Logan Sargeant és Nyck de Vries különösen fontos három nap előtt állnak.

„Nehéz megmondani, hány futamra lesz szükségem” – mondta a 21 éves ausztrál arra válaszolva, hogy mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy vissza tudjon zökkenni a versenyzés ütemébe. „Bahreinben nagyjából megtudom, hol állok jelenleg, a Formula-1-be való bekerüléskor pedig szükség van egy kis időre, mire hozzá tud szokni az ember, bármelyik szériából is jött. Sokkal gyorsabbak az autók, és a világ legjobbjai ellen kell versenyezned, szóval a kihagyásom nélkül is nagy kihívás lett volna.”

A McLaren az idei mezőny legfiatalabb pilótapárosával vág neki a 2023-as évnek, Piastri csapattársa, Lando Norris mindössze 23 évesen máris a csapat rutinos rókájának számít majd: „Landóval természetesen egymáshoz fognak hasonlítani minket, hiszen ugyanabban az autóban fogunk ülni, de teljesen más szakaszában vagyunk a karrierünknek. Lando már az ötödik évét kezdi meg, én pedig csak az elsőt, szóval nem igazán törődök ezzel. Örülök, hogy ő a csapattársam, és jó viszonyítási alapot fog majd biztosítani. Bebizonyította az F1-ben, hogy nagyszerű versenyző, és biztos vagyok benne, hogy sokat tudok majd tőle tanulni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: