DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Norris: Az autónak alapvető változásokra van szüksége az előrelépéshez

A McLaren immár rangidős F1-es versenyzője elárulta: az előző évek tapasztalatai alapján egyértelmű preferenciái voltak a MCL60-as fejlesztése során.

Az elmúlt években elsősorban egyedi karakterisztikáiról híresültek el a McLaren versenygépei, az autó szeszélyeit pedig a tavalyi átfogó szabályváltozások ellenére sem sikerült kiküszöbölnie a wokingi mérnököknek. Az autó nehéz vezethetősége végső soron Daniel Ricciardo állásába került, a rutinos ausztrál ugyanis képtelen volt közös nevezőre jutni a McLaren négykerekűjével a csapatnál töltött két szezonjában. Vele ellentétben csapattársa, Lando Norris képes volt változtatni vezetési stílusán, ám a fiatal brit is elismerte, hogy rendkívül nehezen vezethetőek a wokingi alakulat versenygépei.

A még mindig csak 23 éves Norris idén már a csapat tapasztalt rókájának számít Oscar Piastri érkezésével, így értelemszerűen nagyobb ráhatása is volt a McLaren fejlesztési irányaira, a brit pedig egyértelművé is tette egyéni preferenciáit. „Azt hiszem, részemről egyértelműen volt egy kis lobbizás annak érdekében, hogy ne egyszerűen a legjobb és leggyorsabb autó megépítésére törekedjünk, mert meglátásom szerint néhány alapvető változtatást is kellene eszközölnünk, hogy még nagyobbat léphessünk előre” – magyarázta Norris a The Race című szaklapnak.



„Akad néhány dolog, amivel az elmúlt három-négy évben megszenvedtünk, amióta itt vagyok. Éppen ezért tavaly erősen lobbiztam amellett, hogy változtassunk az autón, mert néhány apróság mindegyik modellünkön jelentkezett, legyen szó akár a régi, akár az újgenerációs autókról. Eddig nem voltunk képesek megérteni, vagy épp megváltoztatni ezeket a dolgokat, ezért szeretném, ha sikerülne megfejteni őket, hogy tovább tudjunk lépni, és ne csupán gyors legyen az autónk, hanem összességében könnyebben vezethető is, és tudjunk kísérletezni az egyensúllyal is. Hogy sikerült-e megoldani ezeket a problémákat, arra majd a bahreini teszt szolgálhat válasszal” – zárta a McLaren versenyzője. Az mindenesetre aggodalomra adhat okot a gárda szurkolóinak, hogy az új csapatfőnök, Andrea Stella az MCL60-as bemutatóján máris arról beszélt, hogy bizonyos területeket fejlesztésekkel fognak orvosolni az idény elején.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: