DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Norris: Ricciardónak jobban feküdt az autó

Hiába múlta felül magasan csapattársát Lando Norris, a brit meg van győződve arról, hogy nem az ő vezetési stílusának kedvezett a McLaren a 2022-es szezon elején, változtatnia kellett technikáján.

A tőle megszokott módon uralta a középmezőnyt tavaly Lando Norris: A McLaren tehetsége, akit mindössze az élmezőny három csapatának pilótái voltak képesek megelőzni a bajnoki összetettben, egyedüliként állhatott dobogóra 2022-ben a mezőny nagyjain kívül. Csapattársának, Daniel Ricciardónak feltűnően nehezére esett megfejteni az MCL36 vezethetőségének titkát, Norris pedig a The Race oldalnak adott interjújában elmondta, hogy neki is nagyban alkalmazkodnia kellett a tavalyi versenygéphez.

„Nem volt egy könnyen vezethető autó, voltak bizonyos technikák és karakterisztikák, amelyeket meg kellett értenem. A tavalyi év elején a vezetési technikám éppen az ellenkezője volt annak, amire igazából szükségem lett volna. Noha korábban is meg kellett küzdenünk hasonló problémákkal, más módon kellett vezetnem az autót, sok mindent újra kellett tanulnom” – nyilatkozta a fiatal brit versenyző.

2022-ben kevés csapatnál volt tapasztalható hasonlóan nagy teljesítménybeli különbség a pilóták között, mint Ricciardo és Norris esetében: a fiatalabbik McLaren-versenyző 122 pontjához képest a nyolcszoros futamgyőztes ausztrál neve mellett csupán 37 egység szerepelt a szezon végén. Ennek ellenére Norris szerint mégis csapattársának kedvezett jobban az autó az év elején.



„Eleinte Daniel természetes vezetési stílusának felelt meg jobban az autó, így rá kellett kényszerítenem magam arra, hogy másképp vezessek. Úgy érzem, jó munkát végeztem ezen a téren, csakúgy, mint Carlos (Sainz) a Ferrarinál. Ő is sokat panaszkodott az év elején, és sok munkát kellett belefektetnie abba, hogy ki tudja hozni az autóból a legtöbbet. Végül is, ez a versenyző feladata, autótól függetlenül. Ez sok időt vesz igénybe, de emiatt is úgy érzem, hogy jól teljesítettem tavaly” – értékelt a 23 éves versenyző.

Norris, aki nemrég 2023-as sisakfestését is megmutatta szurkolóinak, arról is szót ejtett, miért van különösen nehéz dolga az F1-es versenyzőknek a legtökéletesebb kör eltalálásánál: „A legtöbb dolog azon múlik, hogyan kombinálod a fékezés és a kormányzás fázisát. Ha egy kanyarnál eltalálod, a következőnél rögtön az ellenkezőjét kell csinálnod, csupán azért, mert az egy picit szűkebb vagy nyitottabb, vagy mert változott a szél. Minden kanyarban meg kell tanulnod vezetni az autót. Nem érkezel meg egy pályára, és rögtön tudod, hogy kell vezetned. Ez teszi igazán nehézzé a dolgunkat, hiszen nem egy pályát vezetsz, hanem kanyart kanyar után.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: