DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Mit vár a Mercedes idei autójától Hamilton?

Két dolgot nevezett meg a Mercedes F1-es klasszisa a tavalyi autóval kapcsolatban, amit szeretne idén is megkapni. Óvatos magabiztossággal várja a szezont.

Jó hangulatban beszélgetett az újságírókkal Lewis Hamilton a Mercedes mai autóbemutatója után tartott sajtótájékoztatón. A Formula.hu részvételével zajló eseményen felmerült az is, hogy vajon mi az, amit szeretne átmenteni a sokat kritizált tavalyi W13-as autóról az idei W14-esre, a brit pedig két dolgot jelölt meg.

„Az egyetlen dolog, amit szeretnénk megtartani, az a jó versenytempónk: az mindig jó volt. Ez az egyetlen olyan karaktere, amit szeretnénk idén is megtartani, illetve még a megbízhatóság, de ezeken kívül szeretnénk mindent újragondolni, és egy hatékonyabb autót csinálni” – mondta Hamilton.

Szóba került az is, hogy vajon mi az, amire ő a maga részéről különösen figyelne, és kiemelten kezelné a tervezés és fejlesztés során, de ezzel kapcsolatban nem ment bele részletekbe.

„Van ilyen eleme, de természetesen nem fogom most elárulni” – mosolygott egyet a hétszeres világbajnok.

„Alapvetően egyébként itt a karakterisztikáról van szó, arról, hogy hogyan viselkedik az autó. A tavalyi viselkedése elvette a pilóták magabiztosságát, és ugyanazokkal a problémákkal kellett újra és újra megküzdenünk. De úgy hisszük, hogy ezek okát megtaláltuk, bár majd csak akkor tudhatjuk, hogy tényleg sikerült-e, ha már kint vagyunk az autóval a pályán.”

 

Megvan a fejlesztési elképzelés

A költségvetési sapka és különböző egyéb körülmények miatt fontos előre meghatározni, hogy mikor mivel, hogyan szeretne haladni a csapat az év során, ezt az elképzelést már meg is határozták, de a konkrét problémák jelentkezése természetesen még felülírhatja mindezt.

„Részletesen elmagyarázta a csapat, hogy mi a stratégia, mi a fejlesztési terv, és maximálisan megbízom bennük, de előbb látnunk kell, hogy milyen az autó menet közben, hogy mik a korlátok, és ezek alapján fejleszteni. A jó dolog az, hogy van két erős pilótánk, akik hasonló stílusban vezetnek, így ha lesznek problémák, azokat világosan meg tudjuk határozni.”

 

Óvatosság magabiztossággal várja a szezont

Hamiltont megkérdezték arról is, hogy egy évvel ezelőtt még egyértelműen a világbajnoki címről beszélt, aztán kiderült, hogy a tavalyi autó alkalmatlan lesz rá. Most viszont óvatosabban fogalmaz.

f1-hamilton-mercedes-2023

Most nincs szó a nyolcadik vb-címről


„Máshogy állok hozzá, egyértelműen máshogy... Jó szünetem volt a családommal, felfrissültem ez idő alatt. Izgalmas nap ez, és az is az, hogy újra vezethetem az autót. Idén óvatosabb vagyok, de tudom, hogy nekünk van a legjobb csapatunk, hogy megbirkózzunk a nehézségekkel, ezt bizonyítottuk tavaly is. Nem mondom, hogy minden szezon előtt ilyen izgatott voltam, sőt nem is tudom megmondani, hogy mikor vártam ennyire, hogy egyáltalán teszten vezethessem az autót.”

„Magabiztos vagyok a csapatot illetően, nem véletlenül nyertünk ennyi vb-címet, nem veszítettük el a képességünket ehhez. Mindenki két lábbal áll a földön, és az a hozzállás, hogy remélhetőleg közelebb leszünk, és megvan bennünk a potenciál ahhoz, hogy csökkentsük a lemaradást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: