DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Sem a csapatot, sem Tsunodát nem ismeri igazán De Vries

Két és fél hetet töltött együtt edzőtáborban Yuki Tsunodával, de eközben nem igazán találkoztak. A holland úgy gondolja, a többi újonc pályaidő tekintetében felkészültebb nála.

Három újonc szerepel a 2023-as mezőnyben, köztük Nyck de Vries, aki az Olasz Nagydíjon teljesített beugrásával szinte a semmiből került fel a csapatok térképére. Az éveken át Mercedes kötelékébe tartozó holland a Williamsnél debütált helyettesként, de első szezonját az AlphaTauri színeiben teljesíti. Az Abu Dhabi teszten csatlakozott új csapatához, mikor azonban arról kérdezték, jó kapcsolatot alakított-e ki kollégáival, nem egyértelmű igennel válaszolt:

„A kapcsolatokat nem lehet erőltetni, azokhoz mindig kis idő kell, de eddig meleg fogadtatásban volt részem, úgy néz ki, mindenki nagyon izgatott az érkezésem miatt, és egyértelműen megtettünk mindent a leggyorsabb beilleszkedésem érdekében” – mondta az autóbemutatót tartó AlphaTauri által közzétett interjúban De Vries. „Voltam a különböző mérnöki részlegeken, találkoztam a csapattal és egy kis konkrétabb munkát is végeztem, amely a preferenciáimhoz kapcsolódik.”



Hasonló a helyzet a csapattárshoz, Yuki Tsunodához való viszonyulásban is: De Vries nem állítja, hogy nagy barátságot kötöttek eddig. Hiába töltöttek több mint két hetet egy helyen, a Dubajban tartott edzőtáborban, mindketten a felkészülésre összpontosítottak.

„Két és fél hetes edzőtábor volt Dubajban, ami nagyon jól alakult, a határokat feszegettük, egyre felkészültebbnek érzem magam, határozottan úgy gondolom, jó formában vagyok. Van még vissza pár hét, ezért nem gondolom, hogy aggódni kellene. Yukinak és nekem különbözött a programunk, ezért nem láttuk egymást sokat, de korábbról már ismertük egymást” – mondta De Vries.

„Igazából egyetlen alkalommal vettünk részt együtt futamon, tavaly Monzában” – beszélt arról, hogy az egy generációhoz tartozó csapattársakkal ellentétben nekik szinte semmilyen közös versenyélményük nincsen. „Yukit nagyon tehetséges és gyors versenyzőnek tartom, aki már tapasztalt a Formula-1-ben. Én kicsit más jellegű tapasztalatot hozok magammal, de biztos vagyok benne, hogy a dinamika és munkakapcsolat segíteni fog, hogy mindenki előre haladjon.”

Felkészültebbnek érzi a többi újoncot

A Formula-E világbajnoka az említett Williams és Mercedes mellett még az Aston Martin autóját is vezette a 2022-es szezon során, mégsem érzi azt, hogy bevetéseiből annyit profitált volna, mint sokan gondolják.

„Továbbra is újoncnak érzem magam. Természetesen részesültem a kiváltságban, hogy sok autót vezettem, de ennek előnye szerintem nem a pályán töltött idő, mert az igazából korlátozott volt. Három újoncteszt – kettő a Mercedesnél, egy az AlphaTaurival – volt, illetve az első szabadedzések, melyek kiváló lehetőségek voltak, hogy nagydíjhétvégén guruljak ki” – mondta a holland.

„De ami a tiszta pálya- és versenyidőt jelenti, úgy gondolom, kevesebbel rendelkezem, mint az idei év többi újonca. Emellett idősebb vagyok náluk és lehetőségem volt különböző bajnokságokban versenyezni, ez a szintű tapasztalat pedig értéket képvisel” – hasonlította össze magát az év másik két újoncával, Oscar Piastrival és Logan Sergeanttal De Vries.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: