DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
F1

Miért hagyta ott az Alpine-t az Astonért Alonso?

A kétszeres F1-es világbajnok olyan csapattal fog dolgozni, amely három hellyel végzett a tavalyi alakulata mögött, a spanyol mégis bennük látja a vb-esélyt.

Fernando Alonso új színekben vág neki a hamarosan rajtoló 2023-as Formula-1-es idénynek: az Alpine helyett immár az Aston Martinnál fog versenyezni. A lépés elsőre furcsának tűnhet, elvégre a franciák tavaly a középmezőny legerősebb alakulata voltak, a konstruktőri negyedik helyet is megcsípték, míg az Aston csak egy gyengébb kezdés után kezdett magára találni, s végzett hetedikként a csapatok között.

Az Aston Martin honlapján megjelent Alonso-interjúban neki is szegezték a kérdést a pilótának, hogy miért döntött úgy, hogy elhagy egy olyan istállót, amely az előző szezonban eredményesebben szerepelt a mostaninál:

f1-alonso-aston-2023



„Az Aston Martin megteszi a szükséges lépéseket ahhoz, hogy nyerjen a közeljövőben” – magyarázta Alonso. „A csapat eltökélt abban, hogy bajnoki esélyessé váljon, és bármit megtesz azért, hogy oda jusson. Ez az ambíció pedig csábító minden versenyző számára. Látható az összes befektetés: az új gyár, a csapathoz csatlakozó tehetségek, és részese akarsz ennek lenni.”

„És aztán ott van maga a név is: az Aston Martin. Mindig is egy ikonikus márka lesz az autósportban és az autóiparban. Rendkívül büszkévé tesz, hogy én is írhatom a márka történetének következő fejezetét és részese lehetek az Aston Martin családjának. Ez egy roppant különleges lehetőség számomra ennél a csapatnál a karrierem ezen pontján. Fizikailag és mentálisan is készülök a kihívásra, és egy győztes projektet látok ebben. Csak idő kérdése, hogy mikor fog futamokat és bajnokságokat nyerni az Aston Martin. A legnagyobb kihívás számomra, hogy a lehető legrövidebb legyen ez az idő – de készen állok rá.”

 

De mi kell ahhoz, hogy nyerjen az Aston az F1-ben?

Alonso tehát rendkívül bizakodó Lawrence Strollék projektje kapcsán, de felmerül a kérdés – és ezt is feltették neki a „házi interjúban”, hogy mit kell tennie az Aston Martinnak ahhoz, hogy valóban sikeressé váljon a Formula-1-ben.

„Ki kell használnunk a találékonyságunkat, és kreatívnak kell lennünk mindenben, amit csinálunk” – fogalmazott a kétszeres F1-es világbajnok. „Minden egyes évben és futamon újra fel kell találnod magad, hogy legyőzhesd az ellenfeleidet: ez a legnagyobb kihívás minden F1-es istálló számára. Minden egy ötletből indul ki. De hogy ez mikor lesz lehetséges, és mit kell tenned hozzá? Ezt kell folyamatosan kérdezned magadtól, ebbe az irányba kell dolgoznod. Megvan a tehetség a csapatunkban. Amikor elindul a verseny, minden futamot tökéletesen kell kiviteleznünk, hogy eredmények terén is maximalizáljuk az autóba fektetett leleményességet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: