DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Steiner csak a kockázatot látja egy új F1-es csapat érkezésében

A Haas szókimondó csapatfőnöke elismerte: egyáltalán nem lelkesedik egy lehetséges új csapatért, mert az csupán a már meglévő istállókat sodorná veszélybe.

Az új év első napjaiban bombaként robban a hír, miszerint az F1-be igyekvő Michael Andretti cége, az Andretti Global a General Motors támogatásával próbálja meg elnyerni a királykategória szereplőinek kegyeit, az amerikaiak bejelentése azonban némileg meglepő módon hűvös fogadtatásban részesült Stefano Domenicaliék és a csapatok irányából. Többen a General Motors szerepvállalásának komolyságát kérdőjelezik meg, az ugyanis első pillantásra nem tűnik többnél egy puszta szponzorációs együttműködésnél, amit tovább erősíthet az is, hogy a General Motors/Cadillac neve nem szerepel a 2026-ra regisztrált motorgyártók között. A kétkedők közé tartozik a legfiatalabb F1-es istállónak számító Haas csapatfőnöke, Günther Steiner is, az olasz meglátása szerint ugyanis egy új formáció érkezése kizárólag kockázatokat hordoz magában.



A Haas 2016-ban csatlakozott a száguldó cirkusz mezőnyéhez, európai központjukat pedig Banburyben húzták fel, miután az akkoriban a csőd szélén táncoló Marussia kénytelen volt megválni a létesítménytől. Az F1 népszerűsége azóta az egekbe szökött, Steiner véleménye szerint pedig ma már mindenki F1-es csapatot szeretne magának, a rajtrács bővítése azonban kevés haszonnal, ám annál nagyobb kockázattal járna a már meglévő csapatok számára. „Öt éve még aprópénzért tudtál F1-es csapatot szerezni, mert senki nem akarta őket, így eltűntek a sportágból. Most azonban hirtelen mindenki csapatot szeretne, de közülük nagyon sokan csak a hullámot akarják meglovagolni. A jelenlegi istállók pénzügyi szempontból stabil lábakon állnak, tehát nagyon kedvező most a környezet, mert senkinek nincsenek nehézségei” – magyarázta a Sky Sportsnak az olasz szakember, aki 2020-ban a szakadék széléről táncolt vissza a túlélésért küzdő Haasszal.

„Ha befogadunk egy 11. csapatot is a rajtrácsra, majd gazdasági visszaesés következik be, akkor hirtelen ismét akadhatnak olyanok, akiknek a fennmaradásért kell küzdeniük. Miért vállaljunk be ekkora kockázatot, ha nincs semmiféle előnye? Mit hozhat a közösbe egy új csapat? Nyilván ez a FOM döntése, nem pedig az enyém, mert ők azok, akik az F1 üzleti oldalával foglalkoznak. Mindazonáltal jelenleg nincs semmiféle pozitívuma egy új istálló érkezésének, csak kockázata, haszon nélkül” – zárta gondolatait Steiner. A hírek szerint érdeklődőkből valóban nincs hiány az F1 háza táján, Mohammed ben Sulayem FIA-elnök azonban nemrég elárulta, hogy egyelőre kizárólag az Andretti jelezte hivatalosan is csatlakozási szándékát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: