DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Döntött a bíróság: De Vries fellélegezhet

Az amszterdami bíróság a holland újonc számára kedvező ítéletet hozott: De Vries minden kötelezettségének eleget tett korábbi szponzorával szemben.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Nyck de Vries egyik korábbi támogatója, Jeroen Schothorst bíróság elé vitte az AlphaTauri újoncával kötött 2017-es megállapodásából származó vélt követeléseit, a holland üzletember szerint ugyanis De Vries szenzációs beugrása a tavalyi Olasz Nagydíjon feljogosítja őt arra, hogy az eredeti kölcsön teljes összegének visszafizetése mellett igényt tartson a 27 éves pilóta F1-es tevékenységéből származó jövedelmének 50%-ára. De Vries ezzel szemben azzal érvelt, hogy a williamses beugrás csupán tartalékpilótai kontraktus keretében valósult meg, tehát a Schothorst cégével, az Investranddal kötött megállapodásban egyfajta határidőként megadott 2022-es évadig nem rendelkezett versenyzői szerződéssel, ezért a további törlesztések és követelések semmissé váltak. Mivel a felek nem jutottak dűlőre az ügyben, a bíróságon próbálták meg érvényre juttatni álláspontjukat. 

Az amszterdami bíróság a napokban tűzött ki meghallgatást az ügyben, melynek során az AlphaTauri versenyzőjének adtak igazat. „De Vries valóban részt vett az Olasz Nagydíjon 2022. szeptember 11-én, de mindezt tartalékversenyzőként tette. Nem rendelkezett versenyzői szerződéssel abban az időpontban, egyszerűen egy vakbélgyulladással küzdő pilóta helyére ugrott be” – idézi a bíró magyarázatát a Motorsport.com. Schothorst szintén kifogásolta De Vries magatartását, szerinte ugyanis a holland versenyző nem megfelelően tájékoztatta őt pályafutásának alakulásáról, a bíróság azonban a rendelkezésre álló WhatsApp beszélgetések és egyéb bizonyítékok alapján elutasította a holland üzletember vádjait.



Az F1-es debütálására készülé De Vries közleményben reagált a bíróság döntésére: „A kölcsönszerződésből fakadó minden kötelezettségemnek eleget tettem az Investrand felé, emellett minden releváns információt megosztottam velük, amelyre a megállapodás alapján jogosultak voltak. Ebből adódóan a bíróságon az előzetes várakozásaimmal megegyező döntés született. Remélhetőleg lenyugodnak a kedélyek, és most már kizárólag a felkészülésre koncentrálhatok.”

„Nyck tudomásul vette a számára kedvező ítéletetet az Investment követeléseivel kapcsolatban. Egyáltalán nem lepődött meg, ugyanakkor üdvözli, hogy a bíró osztja az ő álláspontját” – tette hozzá a holland pilóta ügyvédje, Jeroen Bedaux. Az AlphaTauri újoncának így eggyel több oka lesz az ünneplésre a február 6-án esedékes 28. születésnapján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: