DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Alesi: A politika miatt nincs Francia Nagydíj

A Paul Ricard versenypálya új elnöke, Jean Alesi a francia kormányt vádolja amiatt, hogy nem újították meg a helyi verseny tavaly lejáró szerződését.

A Francia Nagydíj 2008-at követően tért vissza a Formula-1-es versenynaptárba 2018-ban, azonban nem az addig szereplő Magny-Cours, vagy a sokat emlegetett Le Mans kapta meg a rendezés jogát, hanem a furcsa jellemvonásai és néhány unalmas verseny miatt később sokat kritizált Paul Ricard.

Mivel az F1 iránt jelenleg nagy az érdeklődés, a sport is inkább a több pénzzel kecsegtető helyszínek felé nyit, így Szaúd-Arábia, Katar, vagy éppen New York irányába. A Német Nagydíj mellett a Francia is áldozatává vált a túlzó népszerűségnek, s kikerültek a versenynaptárból. A Paul Ricard elnöke, a Ferrari korábbi versenyzője, Jean Alesi szerint ez nem a pálya és a nézők hibája, hanem a francia politikusoké.



 

A politika tehet mindenről

„A Formula-1-gyel Franciaországban nem a pálya miatt van gond, hanem a politika miatt” – mondta Alesi a Motorsportnak. „Talán ez az egyetlen F1-es futam, amelyre sosem ment el az aktuális elnök, egy kivételtől eltekintve: Magny-Cours-ba ellátogatott Francois Mitterrand, aki szerette volna, ha a jövőben is Magny-Cours ad otthont a versenynek.”

„Nagyjából 32 ország érdeklődik most egy F1-es nagydíj megrendezése iránt. A tavalyi hétvége rendkívül népszerű volt, szóval óriási kár az elvesztése. Jól néz ki, ha van egy Francia Nagydíj a naptárban, de ha erre nincs lehetőség, akkor az azért van, mert az ország vezetését nem érdekli a motorsport, ami hatalmas kár. Nem az F1 problémája, hogy nincs verseny Franciaországban, ez az ország sara.”

„Szeretnék összehozni egy találkozót a francia elnökkel az ügyet illetően, de nem tudom, hogy meg fognak-e hallgatni. Ha igen, akkor visszatérhet a Francia Nagydíj, ami nagyszerű lenne, hiszen az Alpine és a Renault révén erősen érdekeltek vagyunk az F1-ben. Ha közvetlenül Macronnal tudnék beszélni, az volna a leghasznosabb.”

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: