DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hivatalos: a Red Bull partnere lesz a Ford

Közös projektbe kezd a Red Bull és az F1-be visszatérő Ford: már idén elindul a munka, 2026-tól pedig a közös motoruk dolgozik majd két csapat autóiban is.

Ahogy arról beszámoltunk, a Ford hivatalosan is bejelentette, hogy visszatér a Formula-1-be, most pedig az is biztossá vált, hogy a Red Bull partnereként teszi ezt meg.

A felek közös bejelentése szerint a Ford a Red Bull Powertrains, tehát az istálló nemrég felállított motorrészlegének együttműködő társa lesz abban, hogy közösen kifejlesszék a 2026-os új motorszabályok szerint épülő, újgenerációs motort. 

Az is kiderült, hogy az így létrejövő, Red Bull Ford Powertrains névre keresztelt formáció a Red Bull és az AlphaTauri F1-es autóinak gyárt majd motort legalább 2026 és 2030 között, de a közlemény arra is kitért, hogy már idén, 2023-ban elkezdődik a közös munka – készül az elektromos motor és az új, fenntartható üzemanyaggal működő belsőégésű erőforrás, amelyekkel majd 2026-tól versenyezhetnek a csapatok.

red bull



Bill Ford, a vállalat ügyvezető-elnöke hangsúlyozta, hogy a gyártó a jelenlegi világbajnok istállóval tér vissza a sportág csúcskategóriájába. Jim Farley, a Ford Motor Company elnök-vezérigazgatója azt tette hozzá, hogy az F1 hihetetlenül költséghatékony platform lesz számukra az innovációhoz, az ötletbörzéhez, az új technológiákhoz, illetve a több tízmillió új vásárló megnyeréséhez. Azt mindketten kiemelték, hogy a Ford számára rendkívül fontos a fenntarthatóság és az elektromos(abb) autózás, ezért érezték úgy, hogy be kell kapcsolódniuk az F1-es körforgásba.

A pontos szereposztással kapcsolatban annyit közöltek, hogy a Ford technikai segítséget és tapasztalatot nyújt minden olyan fontos területen, amely egy világbajnoki címért harcoló csapat számára szükséges: a belsőégésű motor mellett az akkumulátorcella, az elektromos motor, a szoftver és az elemzés terén is hozzá tudnak tenni.

„Fantasztikus, hogy az F1-ben üdvözölhetjük a Fordot ezzel a partnerséggel. Az, hogy független motorgyártóként támaszkodhatunk egy olyan nagy gyártó tapasztalatára, mint a Ford, jó helyzetbe hoz minket a riválisainkkal szemben. Számunkra, a Red Bull Powertrains számára hihetetlenül izgalmas, hogy Red Bull Fordként nyithatjuk meg a Ford-dinasztia következő fejezetét. 2026 még valamelyest arrébb van, de a munka már most megkezdődik” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

A nagy bejelentést a Formula Podcast rendkívüli adásában is kitárgyaltuk

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: