DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Egy baleset után ment először pszichológushoz Russell

A Mercedes britje másfél-két éve jár szakemberhez: minden alkalom után úgy érzi, teher esik le a válláról. A férfiaknak is üzent: ne idegenkedjenek a mentális egészségtől.

Kényes téma a mentális egészség, de már több Formula-1-es pilóta rámutatott ennek fontosságára a közelmúltban. Lando Norris volt az első, aki elismerte, pályafutása első két szezonjában mentális gondokkal küzdött, elmondása szerint önbizalma egész életét tekintve a mélyponton volt. Most Norris generációjának egy másik tagja, George Russell vallotta be, jelenleg is jár pszichológushoz.

„Nem mindig foglalkoztam a mentális egészségemmel, csak másfél-két éve kezdődött, amikor elkezdtem pszichológushoz járni, elsősorban a pályán nyújtott személyes teljesítményem érdekében” – mondta a Men’s Health brit kiadásának nyilatkozó Russell. „A beszélgetések során döbbentem rá, hogy hisz ez többet ad nekem annál, amit a pályán nyerhetek vele. Egy-egy ülés után sokkal jobban érzem magam, mintha egy teher esne le a vállamról. Néha úgy mentem, hogy nincs sok mindenről beszélni, talán öt-tíz perc alatt végzünk, mégis több mint egy óráig maradtam.”



„A pillanat, mikor úgy éreztem, profi segítségére van szükségem, egy nagyon nehéz verseny után jött el, melyen balesetet szenvedtem. Ez mélypont volt a pályafutásom során. Úgy gondoltam, össze tudom szedni magam és folyamatban is volt a dolog, de úgy döntöttünk, beszéljünk egy profival. Nagyon örülök ennek a tanácsnak, mivel a találkozóról úgy jöttem el, hogy sokkal jobban éreztem magam, félretettem a negatív dolgokat” – beszélt az első alkalomról Russell.

Az említett időszakban, másfél-két évvel ezelőtt egy emlékezetes nagy balesete volt: az imolai ütközés Valtteri Bottasszal 2021 áprilisában. Fél évvel ezelőtt szintén az olasz pályán törte össze a Williamst a biztonsági autó mögött – mindkét alkalom fájó vált számára, hiszen a csapattal szerzett első pontjait veszítette el.

Russell üzenete a férfiaknak

„Nem tudom, mi az oka, hogy ennyire nagy a megosztottság a fizikai és mentális egészég között. Úgy érzem, közelebb kell hozni egymáshoz a kettőt, globális egészségről kell beszélni” – tért át Russell saját tapasztalatairól általánosabb kérdéskörre: a férfiak viszonyulására a mentális egészséghez.

„Nem teljesen értem, miért tekint sok férfi gyengeségként a mentális egészségre. Olyan büszkék vagyunk arra, hogy erősek legyünk, a nehézségeket pedig igyekszünk félretolni. Változtatni kellene ezen, nincs mit szégyellni abban, ha beszélünk valamiről, akár egy barátnak, akár családtagnak, akár szakember segítségét kérjük. Sok férfi meglepődne ennek eredményén” – zárta a versenyző.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: