DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A gyökerekhez tértek vissza a McLaren feltámadásakor

A McLaren vezérigazgatójának kinevezése óta hatalmas fejlődésen ment keresztül a brit istálló, Zak Brown a csapat irányításáról és munkája iránti rajongásáról beszélt.

A 2010-es évek második felében soha nem látott mélyrepülésbe kezdett a Formula-1 egyik legmeghatározóbb csapata, a McLaren. 2015-ben, majd 2017-ben is utolsó előttiként végeztek a konstruktőrök bajnokságában, a gyengélkedő Honda-motorral felszerelt McLarenen pedig Fernando Alonso jelenléte sem tudott segíteni. A következő években aztán változások történtek a wokingi csapat vezetőségében, 2018-ban került az istálló élére Zak Brown vezérigazgató is, aki a kinevezése utáni fejlődésről beszélt.

„A munkamorál mindig is fantasztikus volt. Szükségünk volt egy kisebb visszaállításra, ez pedig azzal kezdődött, hogy visszatértünk a gyönyörű, történelmi jelentőségű papaya színünkhöz. Ha visszatekintünk annak a McLarennek az eredményeire, hihetetlen. Minden idők második legsikeresebb Formula-1-es csapata ez, az egyetlen csapat, amely megnyerte a Monacóból, az Indianapolis 500-ból és a Le Mans-ból álló tripla koronát. Nagyon büszke vagyok a történelmünkre.” – nyilatkozta az amerikai a csapatának adott interjúban.



Brown 2018-as kinevezése után az immáron Renault erőforrással felszerelt McLaren a középmezőnybe küzdötte fel magát, azóta pedig már Mercedes motorral az autó hátuljában számos dobogós helyezést és Daniel Ricciardo révén egy futamgyőzelmet is ünnepelhettek 2021-ben Monzában. A 2023-as szezonnak a csapat két fiatal tehetséggel, a tapasztaltabb Lando Norrisszal és az újonc Oscar Piastrival vág neki.

„A dolgok változnak, és a különböző vezetőknek különböző stílusuk van. Az enyém szerint keményen kell dolgozni és játszani is, a játék része pedig a versenyzés, hiszen lényegében nagy gyerekek vagyunk, akik nagy autókkal versenyeznek. Próbálok sok szenvedélyt és szórakozást hozni a csapatba, de ugyanakkor komolyságot és győzelmi vágyat – a pályán és azon kívül – is, remélhetőleg ez vár ránk” – nyilatkozta a vezérigazgató.

Amikor arról kérdezték, munkájának mely aspektusát tartja a legfontosabbnak, Brown így válaszolt: „A versenyzést – hiszen azt imádom. Valamint az üzletet – egész életemben vállalkozásokat vezettem, a sajátomat is elindítottam az autóversenyzés területén, szóval összességében a versenyzés üzleti részéért élek. Imádom a munkámat. Szeretek minden nap bejönni dolgozni, és remélem, ez másokra is átterjed, és olyan munkahelyet teremthetek nekik, ahova jó érzés bejárni dolgozni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: