DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Steiner a jövőben szívesen látná Sargeantet a Haas kötelékében

Az amerikaiak legújabb F1-es versenyzője természetesen a Haas figyelmét is felkeltette, az „összebútorozásnak” azonban van egy feltétele Steiner szerint.

Logan Sargeant személyében 2015 után találkozhatunk ismét amerikai pilótával a királykategória rajtrácsán, ahhoz pedig egészen 2006-ig kell visszamennünk az időben, hogy Scott Speed személyében egész szezont teljesítő amerikait találjunk. A tavalyi F2-es bajnokság negyedik helyezettje a Williams színeiben debütálhat a száguldó cirkuszban, annak ellenére, hogy az amerikai zászló alatt versenyző Haas is a mezőny tagja. Gene Haas alakulata azonban egyetlen hazai pilótát sem alkalmazott 2016-os bemutatkozása óta, a csapatfőnök, Günther Steiner pedig elárulta, mi szólt Sargeant szerződtetése ellen.

„Természetesen szeretnénk egy amerikai versenyzőt látni a csapatunkban, ehhez azonban szükség van egy fejlődő amerikai pilótára, ez pedig nagy kihívás. Két évvel ezelőtt egy komplett újonc felállást választottunk, de tavaly is csak egy tapasztalt versenyzőnk volt. A mi csapatunk azonban nagyon fiatal még, ezért számunkra a teljesítmény maximalizálása a prioritás, de jelenleg nincs elérhető tapasztalt amerikai versenyző a piacon, így ismét úgy döntöttünk, hogy nem szerződtetünk hazai pilótát” – idézi az olasz szakembert a RaceFans.



Steiner korábban többször is egyértelművé tette, hogy Mick Schumacher folyamatos balesetei után olyan pilótára van szükségük, aki biztos kézzel szállítja a pontokat, így került képbe a 2019 után visszatérő Nico Hülkenberg. Az olasz sportvezető ugyanakkor bevallotta, hogy a jövőben szívesen látná a csapat színeiben Sargeantet, ehhez azonban először tapasztalatot kell szereznie a legmagasabb szinten. „Remélem a következő években sok tapasztalatot fog gyűjteni, aztán pedig jöhet hozzánk, a mezőny amerikai istállójához. Ehhez mit szólnának?” – tette fel a költői kérdést Steiner.

 

Nagyobb „felhajtást” várt Sargeant körül

Az F1 népszerűsége az egekbe szökött az elmúlt években az Egyesült Államokban, éppen emiatt egyre hangsúlyosabbá vált a kérdés, hogy az ország mikor képviselteti magát saját versenyzővel is a rajtrácson. Tavaly Colton Herta neve is felmerült az AlphaTauri háza táján, az IndyCar-menő azonban nem felelt meg az F1 szuperlicensz-követelményeinek, így a faenzaiak végül Nyck de Vries szerződtetése mellett döntöttek. Sargeant F2-es teljesítménye azonban olyannyira meggyőzte a Williams menedzsmentjét, hogy az austini USA Nagydíj hétvégéjén hivatalosan is bejelentették, hogy a 22 éves pilóta lesz Alexander Albon csapattársa 2023-ban. A floridai fiatal debütálását azonban korántsem övezi akkora érdeklődés, amekkora Steiner szerint elvárható lenne a trendeket figyelembe véve.

„Egy amerikai versenyző érkezik az F1-be, még sincs nagy felhajtás körülötte. Bevallom, ezt hiányolom egy kicsit, mert mindenki azt hajtogatta, hogy amerikai pilótát akarnak látni. Igaz, nem a Haasnál történik mindez, de én így is támogatom őt a törekvéseiben, mert kemény fába vágja a fejszéjét” – zárta gondolatait az olasz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: