DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

F1: meglepetéseket tartogat a 2023-as szezon?

Annyi már bizonyos, hogy a 2023-as szezon hosszabb is lesz, ráadásul még korábban is indul a Forma–1-ben. A márciusban startoló események sorozata minden bizonnyal még ennél is több érdekességet hoz majd mindenki számára. Nézzük, mik lehetnek köztük a legizgalmasabbak!

 

Mindenki a hármak harcáról beszél

Megszoktuk, hogy főleg a tavalyi évben a Red Bull és a Ferrari csapatai mérték össze erejüket az élmezőnyben. A két nagypályás mondhatni tősgyökeres sztárvendége volt mindig is a döntős futamoknak, azonban idén egy harmadik szereplőre is a számíthatunk. A Mercedes a tavalyi szezon végén került versenyelőnybe, aminek folyományaként idén mint harmadik belépő fogja uralni a terepet. Igaz, hogy a Mercedes jó ideje nem volt az élszereplők között, ám valami most mégis történt, ami miatt külön izgalmas versenyekre számíthatunk majd. Ez már csak amiatt is rendkívül érdekes lesz, hogy a Red Bull egyértelműen kijelentette: idén is mindenképp megkívánja tartani bajnoki státuszát. Vajon mit lép erre a Mercedes és a Ferrari, és hogyan alakul majd a szezon, ha egyből két trónbitorló próbálja szárnyát szegni a bikának?

pexels-chris-peeters-12795



Újak a fronton

Nem megszokott, ha egyből több ígéretes újonc versenyzőt üdvözölhetünk a legjobbak között. Már pedig 2023-ban egyértelműen erről lesz szó. Oscar Piastri a McLaren színeiben debütál, amíg a Williams Logan Sargeant üdvözölheti a köreiben. Ezen kívül az Alpha Tauri is egy újonccal bővül Nyck de Vries személyében. Úgy néz ki, hogy egyre több csapat helyezte előtérbe a huszonéves fiatalok versenyeztetését. Talán ők is érzik, hogy lassan ideje kicsit vért frissíteni, ha szeretnének jobban élre törni. Már pedig ezek a fiatal versenyzők már most is ígéretesek. A 21 éves Oscar Piastri korábban az F3-ban versenyzett, majd ezután jött az F2, ami után az Alpine tartalékosaként folytatta karrierjét. Valószínűleg emiatt is kerülhetett a McLaren látóterébe. Logan Sargean pályafutását Piastrihoz hasonlóan gokartozással kezdte, majd szépen lépegetett a ranglétrán, ahogyan az autók is növekedtek alatta. A Williams 2022 októberében jelentette be, hogy hosszú távú szerződést köt a fiatal tehetséggel. Nyck de Vries szintén csak a gokartozással kezdte pályafutást, azonban ő már járt a McLarennél is, pontosabban juniortaggá vált náluk, ami alatt profi módon sajátította el az F1-es versenyzés legjavát. Nem véletlen, hogy idővel a Mercedes újonctesztjeinél is megfordult, amíg végül több, egyéb nem kevésbé lényeges kitérő és tesztvezetés során megérkezett az Alpha Tauri kötelékébe. Összefoglalva tehát, pont elég nagy tehetségek léptek fel most a színpadra ahhoz, hogy körömrágva várjuk a 2023-as szezont.

Ismét jön egy régi visszatérő is

Megszokhattuk az utóbbi években, hogy szinte minden szezonra jutott egy visszatérő versenyző. Danyiil Kvjat, Esteban Ocon, Fernando Alonso és tavaly Alexander Albon visszatérése után Nico Hülkenberget üdvözölhetjük. Az idén visszatérő versenyző háromévnyi szünet után vette kezébe újra a kormányt, és a Haas színeiben indul majd a szezonban. Akárhogy is lesz, annyi bizonyos, hogy az új és régi-új versenyzők listája akár tényleg teljes változást indíthat be az eddig megszokott sémákban.

Összegzés

Az idei szezon nem csak a rendkívüli hosszával lesz izgalmas, hiszen márciustól novemberig, gyakorlatilag egész évben szurkolhatunk a csapatoknak. Az izgalom valódi lényegét azok az ismeretlen, és régi ismerős személyek adják, akik minden bizonnyal erősen megvariálják majd az eredeti felállást. A fiatalok színre lépése egészen friss áramlatot jelenthet az F1 versenyeiben, a visszatérők folyamatos érkezése pedig egy olyan lehetőséget kínál, ami szintén váratlanul változtathatja meg az eddig megszokott helyzeteket.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: