DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Aston Martin: Alonso visszajelzései kulcsfontosságúak voltak

Február 13-án érkezik az Aston Martin 2023-as F1-es versenygépe, amely Fernando Alonso „kézjegyét” is magán fogja viselni. A spanyollal szintet lépnének.

Csalódást keltő teljesítménnyel rukkolt elő a 2022-es szezonban a nagy terveket szövögető Aston Martin, a silverstone-i alakulat ugyanis csupán a hetedik helyen végzett a konstruktőri bajnokságban, miután az istálló jelentős hátrányba került a többiekkel szemben az évad elején, az AMR22-es versenygép eredeti koncepciója ugyanis zsákutcának bizonyult. A zöldek azonban hamar beismerték tévedésüket, a májusi Spanyol Nagydíjra pedig már egy radikálisan átalakított autóval érkeztek, amellyel Sebastian Vettel és Lance Stroll párosa többször is pontszerző helyen tudott végezni a hátralévő futamokon.

Az Aston Martin helyettes technikai igazgatója, Eric Blandin a csapat hivatalos weboldalának adott interjújában elárulta, hogy a gárda 2023-as versenygépe jelentős átalakuláson megy keresztül, a francia szakember pedig azt is bevallotta, hogy a változtatások egy része már Fernando Alonso visszajelzéseinek köszönhetőek. A Sebastian Vettel helyét megöröklő kétszeres világbajnok a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat követő teszten ülhetett be a zöld versenygépbe, és úgy tűnik, nem vesztegette az időt.



„Fernando visszajelzései hihetetlenül pontosak voltak. Rendkívül érthető módon kommunikálta, hogy mit szeretne az autótól, és sikerült feltárnia néhány olyan dolgot, amit már alkalmazni is tudtunk az AMR23 kialakítása kapcsán” – magyarázta a Mercedestől elcsábított Blandin. „Fernando az előző szezonban egy miénktől teljesen eltérő, valamint versenyképesebb autót vezethetett. Miután kipróbálta az AMR22-t, gyorsan össze tudta hasonlítani a két gépet, és jelezte, hogy mi az, ami egyértelműen jobb, mi az, ami rosszabb, és mire kellene összpontosítanunk.”

 

Kevesen érnek fel Alonso szintjéhez

Blandin korábban a Mercedes mellett dolgozott a Red Bull, valamint a Ferrari munkatársaként is, a maranellóiak kötelékében eltöltött időszak alatt pedig már volt alkalma együtt dolgozni Alonsóval, akit rendkívül nagyra tart. „Fernando egy kiemelkedő pilóta. Egy kezemen meg tudnám számolni, hányan érnek fel az ő szintjéhez a rajtrácson. Hihetetlenül szenvedélyes és elképesztően motivált, és azok után, amit eddig elért, még mindig éhes a sikerre. A  szerződtetése hatalmas dolog a csapat számára, és biztos vagyok benne, hogy hajtani fog minket, a segítségével pedig szintet léphetünk. Lance-ból is ki fogja hozni a legjobbat, ők ketten pedig kiegészítik egymást. Nagyon erős párossal rendelkezünk, innentől pedig csak rajtunk múlik, hogy versenyképes autót biztosítsunk számukra. A miénk lehet a legerősebb páros, de ez nem fog sokat érni, ha nem tudunk gyors autót építeni, szóval muszáj teljesítenünk” – zárta gondolatait Blandin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: