DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„A csapatok egészségesebbek, mint valaha” – Brown a fejlődő F1-ről

Rég látott népszerűségi fejlődésen ment keresztül a Formula-1, az amerikai és a közel-keleti terjeszkedés mellett a költségsapka is hozzájárulhat a szurkolók bevonzásához a McLaren vezére szerint.

Hatalmas robbanás következett be a Formula-1 népszerűségében az elmúlt pár évben, ebben pedig különösen nagy szerepet játszott a Netflix Drive to Survive sorozata, valamint a Liberty Media törekvései az F1 terjesztésére Észak-Amerikában és a Közel-Keleten. Ez eredményezte azt is, hogy a 2023-as versenynaptárban már három egyesült államokbeli futam (Austin, Miami és a debütáló Las Vegas) szerepel. A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown is kiemelte, mekkora fejlődésen ment keresztül a sport a nézettség növelésének tekintetében.

„Sosem láttam még népszerűbbnek a Formula-1-et, mint most. A csapatok egészségesebbek, mint valaha, példátlan számú vállalati partner van a sportban, és az az út is páratlan, amelyet a McLaren bejárt. A televíziós nézettség emelkedik, rekordszámú futamot rendeznek, rekordokat dönt a futamokat látogatók száma is, nagyszerű ezt látni” – idézi az amerikait a RacingNews365.



„A sportág népszerűsége fellendült Észak-Amerikában, és Las Vegasban még nem is jártunk, az újabb nagy lövés lesz. Nemrég jelentettek be egy jelentős televíziós megállapodást az ESPN-nel, amely a legjobb közvetítést fogja biztosítani, és ez csak Amerika. Új versenyeink vannak a Közel-Keleten is. Nagyon egészséges helyzetben van most a sport, és a költségsapka bevezetésével minden csapat meg tudja engedni magának, hogy továbbra is szerepeljen az F1-ben. Érkezésemkor 100 millió font veszteségünk volt, ehhez képest most már profitot termelünk.”

A költségplafon bevezetésének célja nem csupán a kisebb csapatok megvédése volt a koronavírus által okozott gazdasági nehézségektől, hanem a konstruktőrök közötti különbségek csökkentése is. Brown szerint a korlátozások okozta izgalmak tovább fogják növelni az F1 popularitását.

„Amiatt vagyok a legizgatottabb, hogy ez még csak a kezdet. Úgy gondolom, a költségsapka megjelenésével kiegyenlítődik majd a mezőny, így az egy-két domináns csapat helyett akár öt-hat konstruktőr is küzdhet majd a futamgyőzelmekért. Ez tovább népszerűsíti majd a sportot, több szurkolót fog vonzani” – nyilatkozta a McLaren vezetője.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: