DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Így reagált a Cadillac a barátságtalan fogadtatásra

Nem tett volna bejelentést az amerikai márka, ha nem gondolná, hogy megfelel a követelményeknek. A frissen elindult WEC-csapatra nem lesz hatással az F1-es projekt.

Vegyes fogadtatásban részesült az Andretti és Cadillac közös Formula-1-es terve: az egyelőre még nagyon kezdeti fázisban tartó projektet üdvözölte a Nemzetközi Automobil Szövetség, a Formula-1 azonban be sem számolt róla hivatalos felületein. Mohammed Ben Sulayem FIA-elnök vélhetően a sportág vezetésének reagált posztjával, amelyben úgy fogalmazott: „Meglepő, hogy ellenséges reakció is érkezett a Cadillacről és az Andrettiről szóló hírre.”

A Formula-1 már a kezdeti (még Cadillac nélküli) tervek bejelentése óta távolságtartó az Andretti projektjével szemben. Michael Andretti szerint az istállók a pénz miatt nézik őket ferde szemmel, nem akarják elveszteni a szétosztott bevételből való részesedés tizedét és félnek az amerikai szponzorok átállásától – cserébe az új csapatok számára előírt 200 millió dolláros beugrót 600 millióra is felemelnék, így nehezítve az indianai alakulat dolgát. Michael Andretti szerint a csapatok soraiban csak két támogatójuk van, a McLaren, valamint az Alpine.



Andrettiék mellett a General Motors csoportjához tartozó Cadillac is reagált: a cég globális alelnöke, Rory Harvey elmondta, tisztában vannak a vegyes fogadtatással. Nem akart közvetlen megjegyzést fűzni hozzá, de hangsúlyozta, a közös projekt egy „nagyon jó ajánlat”.

„Nem mentünk volna el odáig, hogy bejelentjük törekvésünket egy szándéknyilatkozat beadására, ha nem gondolnánk, hogy az ajánlatunk megfelel a követelményeknek és lehetővé teszi számunkra, hogy sikerrel járjunk. Ebben a tekintetben még hosszú út vár ránk a folyamatban. A szándéknyilatkozat és a részletei még nem ismertek pontosan, így ez lesz majd az első lépés. Be kell majd adnunk a szándéknyilatkozatot az érdeklődésünkről, azán meglátjuk, hogyan alakul a folyamat” – idézi a Motorsport.com Harvey-t, aki emlékeztett arra, a hivatalos érdeklődési folyamatot még nem indította el az FIA.

A Cadillac WEC-csapata nincs veszélyben

Az amerikai autógyártónak nincs nagy tradíciója a nemzetközi autósportban, de éppen 2023-ban lépnek ki a globális színtérre. A korábban amerikai IMSA-ban érdekelt Cadillac egy autója – melyet a Ganassi készít fel – is szerepel a WEC 2023-as nevezési listáján: a Cadillac V-LMDh elnevezésű új hibrid modellt 5,5 literes V8-motor hajtja. Harvey-től azt kérdezték, az F1-es projekt fog-e kapacitást elvonni a Hypercar-programtól.

A WEC-ben egy, az IMSA-ban három Cadillac V-LMDh indul 2023-ban

„Nem, a szóban forgó lehetőség iránt is szuper izgatottak vagyunk. A folyamat még nagyon kezdeti fázisában tart, most a szándéknyilatkozat benyújtását vizsgáljuk. A mi szemszögünkből nézve ki fogja egészíteni programunkat ebben a szériában. Nem gondoljuk, hogy bármilyen hatással lesz rá.”

„Van múltunk az autósportban, több mint 70 éve szálltunk be, és nagyon sikeresek voltunk különböző szériákban az évek során. Az USA rendkívül fontos számunkra, az IMSA széria pedig kifejezetten az. Emellett a szabályok egyesítése révén az Endurance-világbajnokságon is versenyezhetünk. Mindezt pedig a Formula-1-be belépés lehetőségével egészíthetjük ki, amelyet a kirakós egy újabb darabjának tartunk. Rendkívül jól illeszkedik a Cadillac márkába, valamint a Cadillac és General Motors versenyrészlegének örökségébe” – fogalmazott a Cadillac alelnöke.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: