DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Gasly: Az AlphaTaurinál minden adott az ötödik helyhez

Az istállótól öt év után elbúcsúzó francia szerint az AlphaTauri könnyedén a középmezőny elején találhatja magát az F1-ben, ugyanis mindenük megvan hozzá.

Fél évadot leszámítva teljes eddigi F1-es pályafutását a faenzai alakulat színeiben versenyezve töltötte Pierre Gasly, a francia azonban a 2022-es idény befejeztével búcsút intett első csapatának, idén pedig már az Alpine versenyzőjeként száll harcba a győzelmekért. A Red Bull testvércsapata az idény egyik legnagyobb negatív meglepetését szolgáltatta, hiszen az olaszok az új szabályrendszer egyik áldozatává válva csupán a kilencedik helyen végeztek a konstruktőri tabellán, miközben az elmúlt években több dobogó, sőt, egy futamgyőzelem is összejött a „kisbikáknak”.

Korábban a csapatfőnök, Franz Tost is elárulta, hogy csalódásnak élte meg a csapat visszaesését, Gasly pedig nemrég mélyebben beszélt az AT03-as konstrukció gyengeségeiről. „Személyes véleményem szerint aerodinamikai szempontból voltak hiányosságaink a hatékonyság terén. Túl nagy légellenállással mentünk az autó által generált leszorítóerőhöz viszonyítva, utóbbiból pedig általánosságban véve sem volt túl sok, ez pedig más területeken is éreztette hatását. Többet csúszkáltunk, ami jobban is melegítette a gumikat, ebből adódóan aztán még többet csúszkálsz, ami pedig további hőmérsékletből adódó kopást okoz. A leszorítóerő tekintetében egy kisebb előrelépés is rendkívül nagy hatással lehet a versenyteljesítményedre” – magyarázta a 26 éves pilóta.



„Szerintem az autóban megvolt a potenciál, de akadt még egy dolog, ami hátráltatott minket, az pedig a túlsúly. Egész évben a minimumsúly felett voltunk, ami tizedmásodperceket jelent és sajnos nem sikerült megszabadulnunk ettől. Ezzel a néhány extra tizeddel a középmezőny elejében lehettünk volna, legalább az első nyolc futamon, az pedig számottevően befolyásolta volna a végeredményt.”

 

Szép jövő áll az AlphaTauri előtt az F1-ben

A faenzai gárda színeiben összesen 96 nagydíjon részt vevő Gasly szerint ugyanakkor minden eszköz a csapat rendelkezésére áll ahhoz, hogy visszatérjen a középmezőny élére. „Mindenük megvan ahhoz, hogy úgy teljesítsenek, mint mi 2021-ben. Az autónk akkor elég jó volt az ötödik helyre, de az volt Yuki [Tsunoda] első éve. Ha a második lett volna és azt a teljesítményt nyújtja, mint 2022-ben, akkor biztos vagyok benne, hogy meglett volna az ötödik hely. Ezekből kiindulva látom bennük a potenciált” – idézi a franciát a MotorsportWeek.com. „Az emberek és az infrastruktúra is megvan náluk, a szabályváltozásoknak – a költséglimittel és a szabályozott szélcsatornás tesztekkel – pedig a segítségükre kellene lenniük. Nem látom okát, hogy miért ne térhetnének vissza középmezőny elejébe” – zárta Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: