DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Monaghan: Max kivételes pilóta, de még mindig tud fejlődni

A holland hiába dominálta 15 futamgyőzelmével az F1 2022-es idényét, Paul Monaghan szerint a Red Bull versenyzője a jövőben még tovább emelheti a tétet.

Sokak szerint pályafutása csúcsán láthattuk versenyezni Max Verstappent a mögöttünk hagyott 2022-es évadban, a Red Bull holland sztárja ugyanis domináns teljesítménnyel zsebelte be második világbajnoki címét, fölényét pedig remekül szemlélteti 15 futamgyőzelme, amelyek közül néhányat a mezőny második feléből indulva tudott megszerezni, emlékezzünk csak csodálatos spái produkciójára. Noha tehetsége már 2015-ös debütálásakor is elkápráztatta a sportág szerelmeseit, a Red Bull vezető mérnöke, Paul Monaghan a holland egy másik tulajdonságára is felhívta a figyelmet, aminek szintén jelentős szerepe van a 25 éves versenyző sikereiben.

„Max elképesztő érzékekkel van megáldva technikai szempontból. Fiatalon rengeteget dolgozott az édesapja útmutatásával, aminek láthatóan megvan az eredménye. Nagyon jól tudja, hogy miről beszél az autóban ülve, valamint azzal is tisztában van, hogy mit akar az autótól” – magyarázta Monaghan az F1 hivatalos weboldalán. „A mérnökeivel közösen tudják, hogyan állítsák be úgy a gépet, hogy megfelelő legyen az egyensúlya és könnyen vezethető – de legalábbis vezethető – legyen számára, emellett úgy bánjon a gumikkal, hogy a legjobban tudjon reagálni egyes helyzetekben.”



A Red Bull üdvöskéje immár kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, miközben 35 futamgyőzelemmel és 77 dobogós helyezéssel is rendelkezik, eredményei alapján tehát már most az F1 legnagyobbjai között emlegethetjük őt. Fényes sikerei ellenére azonban Monaghan szerint van még fejlődési potenciál a hollandban: „Lenyűgözőek az elmúlt években elért eredményei, amiket nem sikerült volna elérnie, ha nem egy kivételes versenyzőről beszélnénk. Tud-e még tovább fejlődni? Természetesen igen. Úgy vélem, hogy vannak még bizonyos területek, ahol egy kicsit előrébb léphet. Magába kell néznie, hogy lássa, mi az, amit jobban csinálhat az idei szezonban, az pedig a mi dolgunk, hogy olyan autót adjunk neki, amivel meg is mutathatja ezeket a képességeket” – zárta a brit szakember. A címvédő mindenesetre nem tétlenkedik a téli szünetben sem, hiszen januárban a Le Mans-i 24 órás verseny virtuális kiadásán méreti meg magát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: