DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Mi nem trükközünk, nem úgy, mint mások” – így kerülik meg a szabályokat a topcsapatok

Az Alpine F1-es csapatfőnöke szerint a költségvetési sapka szigorú, de bizonyos istállók keresik és meg is találják a kiskapukat.

Otmar Szafnauer szerint a topcsapatok már trükköznek a költségvetési sapkával: ugyan konkrét szabályszegést egyelőre csak a Red Bull követett el (a büntetés mértékén és annak elrettentő erején pedig lehet vitatkozni), de az Alpine csapatfőnöke szerint több helyen is igyekeznek kijátszani a szabályokat, és azokat megkerülve mégis elkölteni olyan pénzösszegeket, amelyekre nem lenne lehetőségük.

„Néhány nagy csapat most azt csinálja, hogy megpróbálja minél jobban megérteni, feltárni a hézagokat a szabálykönyvben, és kitalálni olyan szervezeti átalakításokat, amelyekkel mégis több embert tud alkalmazni a költségvetési sapka ellenére” – idézi Szafnauer szavait a GPFans.

„Úgy vannak vele, hogy oké, kirúgtunk száz embert a szabály miatt, de most vissza kellene hozni őket, mert találtunk erre megoldást a költségsapka alatt. Olyan pozíciókat, ami nem számít bele, adni nekik olyan feladatokat, mint marketing vagy beírni, hogy mondjuk egy hajón dolgoznak vagy ilyesmi. Mi nem tartunk itt, de szerintem ők (néhány topcsapat) igen” – magyarázta.

f1-alpine-renault-szafnauer



 

A trükközés időszaka következik az F1-ben

A költségvetési sapkát még csak 2021-ben vezették be, így 2022-ben ellenőrizték először, hogy mi számított bele, hogyan könyveltek a csapatok, de a Red Bullon kívül érdemi szabályszegést senkinél nem találtak. Azt viszont több csapatfőnök is megpendítette már, hogy egyre okosabbak lesznek az istállók azt illetően, hogy mi hogyan számít, mit hogyan érdemes könyvelni, és alighanem egyre jobban átlátják a Szafnauer által említett trükkökre kínálkozó lehetőségeket.

Elsőre voltak értelmezési kérdések, pontosítottak, átbeszéltek bizonyos dolgokat az érintettek, de a következő években (valószínűleg már most, 2023-ban is, amit majd 2024-ben fognak ellenőrizni) találkozhatunk ilyen trükközéssel, átstrukturált szerződésekkel, átcímkézett pozíciókkal, hivatalosan más szerepkörben dolgozó alkalmazottakkal. A csapatok rugalmasságához és leleményességéhez az FIA-nak is azonnal, folyamatosan alkalmazkodnia kell, a feltárt szürke zónákat vagy hézagokat pedig meg kell szüntetni, ha nem akar rendszeresen olyan felháborodást, mint amit a Red Bull szabályszegése okozott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: