DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen a Hamilton-ütközésekről: „Nem értem, miért nem tudunk versenyezni”

A regnáló kétszeres F1-es világbajnok úgy érzi, semmit nem csinál másképp a brit ellen, mint másokkal, mégis rengetegszer összeérnek a pályán.

Max Verstappen a bemutatkozása óta az agresszív versenyzési stílusáról ismert, támadásban és védekezésben egyaránt könyörtelen a versenytársakkal szemben. Ehhez képest volt némi változás, hogy 2022-ben szinte egyáltalán nem keveredett ütközésbe – leszámítva Lewis Hamiltont. A brittel a Sao Pauló-i Nagydíjon ért össze, a párosnak pedig komoly múltja van, hiszen 2021-es vb-harcuk során többször is ütköztek: többek között a silverstone-i, a monzai és a dzsiddai verseny is erről maradt emlékezetes.

Valóban úgy fest, hogy Verstappen és Hamilton vonzza egymást és a bajt a pályán, de amikor a Motorsport.com arról kérdezte a Red Bull pilótáját, hogy joggal nevezhető-e a stílusa könyörtelennek, különösen a Mercedes pilótája ellen, a holland elismerte, ő sem érti, miért kerülnek ennyiszer kontaktba a hétszeres világbajnokkal:

f1-verstappen-hamilton-interlagos-crash-2022



„Nos, óvatosan kell itt fogalmaznom, de mindenkivel, akivel az év során harcoltam, igazán kemény és agresszív csatákat vívtunk, mégsem értünk igazából össze egyszer sem. Valahogy Lewisszal más a helyzet, és hogy őszinte legyek, nem igazán értem ezt. Oké, idén nem volt túl sok csatánk, de Brazíliában összeértünk. Nem állt szándékomban ütközni. Engem hibáztattak érte, amit nem találtam fairnek. Inkább egy versenybaleset volt, amivel együtt tudtam volna élni. De… nem értem.”

„Talán ez ilyen generációs dolog, hogy velük jobban megértjük egymást és szebben versenyzünk egymás ellen. De nem értem. Nem érzem úgy, hogy máshogy csinálnék bármit is Lewisszal vagy bárki mással olyan szempontból, hogy hogyan versenyzem velük. Például előtte nap, a sprinten George-dzsal vívtunk hihetetlen csatát: zártuk az ajtókat, védekeztünk, kifékeztük a másikat. Jó móka volt, és ugyanígy akartam harcolni a fő versenyen is. De sajnos nem működött.”

 

Verstappen tiszteli Hamiltont

Arra a kérdésre, hogy miért utalt arra a válasza elején, hogy óvatosan kell fogalmaznia, a brit sajtó érzékenységére mutatott rá Verstappen, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tiszteli Hamiltont:

„Mert Angliában ezt könnyen kritikaként értelmezhetik, és aztán elővesznek emiatt. Mindig nagyon tiszteltem Lewist azért, amit elért a sportban, de pont ezért nem értem, miért nem tudunk úgy versenyezni vele, mint a többiekkel. Természetesen mindenkinek más a hozzáállása. Tudom, hogy Charles például kicsit más, mint George, Carlos vagy Checo vagy bárki más. Óvatosnak kell lennem, mert sokszor kritikaként értik ezt, s aztán elkezdenek utálni emiatt, pedig nem ez a szándékom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: