DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„Nem volt életem” – így lett erősebb Ocon

Felkészülésébe nyújtott betekintést Esteban Ocon: a francia keményebb edzéstervbe kezdett, még a nagydíjak közt is edzőtáborozott.

A Formula-1-ben a versenyzők fizikai és mentális felkészülése általában a nyilvánosság figyelmén kívül zajlik, csak néha-néha egy közösségi médiás poszttal kapunk betekintést arról, hogyan edzenek a versenyzők a nagydíjak között. Pedig egy elkötelezett versenyző idejének egészen nagy részét kitöltheti a felkészülés: Esteban Ocon úgy fogalmazott, „nem volt élete” a 2022-es szezon során új edzéstervéből kifolyólag, cserében azonban ennek jótékony hozadékát is érezte.

„Sokat-sokat számított. Nem titok, hogy a tavalyi év óta dolgozom együtt a fiziómmal. Tom (Clark, edző/fizioterapeuta) tavaly csatlakozott a csapathoz, Michel (Berthelemot, PR-es) pedig szintén sokat segít különböző dolgokban. Így egy nagyon erős csapat áll rendelkezésemre” – idézi a The Race szaklap Ocont.

„A csapat sokat segített nekem a különböző részletek tekintetében, hogy fenn tudjam tartani az energiám az év többségében. Emellett az edzőközpont, amellyel a fizióm áll kapcsolatban Franciaországban, elköltözött a Pirenusokból Annecybe, ahova sokkal közelebb lakom. Így gyakorlatilag a versenyek között tudok edzőtáborozni.”



A szóban forgó, akkor még Pireneusokban levő edzőközpontról Ocon már a 2020-as évben is beszélt: a francia akkor azt emelti ki, az edzőtáborozás segített felépíteni az izomzatot, amelyre a késve indult szezonban a karantén után volt szüksége. A versenyző hozzátette, az olyan kis részletek, mint a központ elköltözése, is szerepet játszanak abban, hogy jobb formába került.

„Szóval nem volt életem, mondjuk úgy! Ugyanis minden napot kemény munkával töltöttem ott, viszont sokkal erősebbnek is éreztem magam. Úgy érzem, a szezon során sokkal több energiát sikerült megőriznem, mint az előző évben, még akkor is, ha sűrűbb szezon volt, amely korábban véget ért” – beszélt az új edzésterv hatékonyságáról Ocon.

Nem aggódik, hogy hátrányban lesznek Gasly érkezése miatt

Az említett kemény felkészülés eredményeként Ocon nyolcadik helyen végzett a világbajnokságban, eddigi legnagyobb éves pontmennyiségét szerezve 92 egységgel: ezzel a teljesítménnyel pedig megelőzte csapattársát, Fernando Alonsót is. 2023-ban új társat kap az Alpine-nál Pierre Gasly személyében – és nem titkolja, nem is bánja, hogy Alonso megy –, ami azt jelenti, hogy először támaszkodik rá tapasztaltabb versenyzőként csapata. Ocon nem tart attól, hogy az új felállás hátrányt jelent:

„A csapat elégedett az általam végzett munkával. Nem tartok attól, hogy Pierre érkezésével nem lesz elegendő információnk. Elég tapasztalt vagyok a csapatban, hogy azonnal meglegyen a tempóm és segítsem a fejlesztést 2023 elejétől. Természetesen Pierre-nek is gyorsnak kell lennie már a lehető leghamarabb, hiszen pontokat kell szereznünk, de biztos vagyok benne, hogy a most rendelkezésre álló eszközökkel nem lesz gondunk” – összegezte Ocon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: