DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Ezért győzné le világbajnok önmagát Alonso

Fernando Alonso arról is beszélt, hogy szerinte mivel lehet jobb még most is a riválisoknál, és hogy mennyivel volt jobb szezonja idén, mint tavaly.

Az Auto Motor und Sportnak adott interjút Fernando Alonso: az Aston Martin spanyol pilótája pedig ennek során úgy nyilatkozott, hogy egész F1-es pályafutása három legjobb szezonja közé sorolja a mögöttünk hagyott 2022-est a rengeteg technikai hiba és bosszúság ellenére.

„2012-höz és 2018-hoz hasonlítom a 2022-es idényt. 2018 volt az utolsó évem a McLarennél, azt jónak éreztem. Vannak helyzetek, amikor uralod az autót, és vannak olyanok, amikor alkalmazkodni kell hozzá, az nehezebb. Az a jó év, amikor a teljesítményem határait feszegethetem és az ösztönöm azt súgja, hogy most minden rendben van: az időmérős körök, a versenyek, amikor mindent uralok, megvan a ritmus és kényelmesen érzem magam” – mondta az AMuS-nak Alonso.

„Ez az év egy ilyen év volt most a csapattársamhoz képest is. Tavaly még sok dolgot kellett kiegyenesítenem, sok dolgot nem történt meg automatikusan. Két év kihagyás után kellett egy szezon a visszarázódáshoz, ezért akkor csak nyolcvan százalékos voltam, idén viszont száz” – magyarázta.

f1-alonso-astonmartin



 

Az új szabályok hozták vissza az F1-be

Alonso azt is elárulta, hogy a Ross Brawnék által megálmodott új szabályrendszerben látott annyi fantáziát, hogy visszatérjen a sportágba, de egyelőre felemásak a tapasztalatai a működésükkel kapcsolatban.

„Csalódást keltő, hogy a dolgok nem változtak meg drasztikusan. Most is van két csapat, amely tud versenyeket nyerni, ugyanez volt eddig is, ráadásul a mögöttük lévő különbség még mindig túl nagy a többiekhez képest. A céljainkat így nem értük el a szabályokkal és szerintem a költségsapka nem is fog ezen segíteni. A szabályok viszont igen, azok nagyon kötöttek, nincs túl sok lehetőség a nagy ötletekre. A topcsapatok már most is közel vannak a szabályrendszer határaihoz és a többiek is fel fognak zárkózni.”



 

Szerinte ebben jobb a többieknél

Alonsónál rákérdeztek a brazíliai futam végére is, amikor tartotta Charles Leclerc tempóját, és maga mögött tartotta Max Verstappent is: ott jól működött az Alpine.

„Abban az utolsó tíz körben megvolt az autóm. Úgy gondolom, hogy ugyanolyan gyors vagyok, mint bárki más, de az elégedettségem abból fakad, amikor a fejemmel tudott különbséget teremteni a versenyeken. Mert jobban tervezem meg a futamot és jó döntéseket hozok a megfelelő pillanatokban.”



 

Ezért győzné le a világbajnok önmagát

Azt is megkérdezték tőle, hogy miben fejlődött 2006-os önmagához képest, amikor már kétszeres világbajnoknak mondhatta magát:

„Jobban tudom olvasni a futamokat most, tudom, hogy mikor támadjak és mikor ne. 2006-ban a gumikezelésnek nem nagyon volt szerepe, most már van. Vagy akár egy bokszkiállásnál ma már nagyon fontos, hogy centiméteres pontossággal álljunk meg, annak idején mindegy volt, mert úgy is ott álltunk tíz másodpercet a tankolás miatt. Ha a 2006-os Alonso ellen kellene versenyeznem, akkor legyőzném pontosan az ilyen részletek miatt.”

f1-alonso-astonmartin-teszt

Saját bevallása szerint egy csúcsformában lévő Alonsót kap az Aston Martin
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: