DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Újra regisztrálta magát az F1-be a Honda

A japánok elismerték, hogy 2026-tól feltett szándékuk az F1-be való visszatérés: újra regisztrált motorgyártóvá váltak az elmúlt hónapban.

A Honda 2021 végén szállt ki hivatalosan a Formula-1-ből, arra hivatkozva, hogy az elektromos autózás felé halad, és ebbe az F1 nem fér bele. A bejelentés ugyanakkor még a 2021-es sikerszezon előtt érkezett, az pedig már tavaly is világossá vált, hogy csak névleges: a japánok teljes F1-es részletég átcímkézték, és Red Bull néven folytatták a motorok fejlesztését, kezelését, gyártását az addigi szakemberekkel és eszközökkel.

Idén már nem rejtegették tovább mindezt és a Japán Nagydíjtól a HRC logója visszakerült a Red Bull autóira, Max Verstappen pedig el is szólta magát: szerinte nagyjából semmi sem változott azzal, hogy hivatalosan nem a Honda, hanem a Red Bull Powertrains erőforrásait használták 2022-ben.

f1-redbull-honda



A Red Bull és a Honda jelenlegi partnerségi megállapodása 2025 végéig tart, az energiaitalosok viszont idén visszatáncoltak egy szinte már megkötött üzletből és elhajtották a Porschét, amely 2026-tól motorokat gyártott volna az istállónak, egyúttal be is vásárolta volna magát. Christian Hornerék azzal indokolták az utolsó pillanatos visszalépést, hogy nem egyezik a két cég értékrendje, és ők csak olyan partnert látnak szívesen, amely hozzá tud tenni az ő projektjükhöz, de nem veszi meg annak egy részét.

Majd szinte azonnal jöttek a Honda visszatéréséről szóló hírek, Horner pedig el is mondta, hogy a japánokkal szívesen dolgoznának együtt.

Erre tette fel most a pontot a Honda mai bejelentése: a japánok a 2023-as terveik kapcsán elmondták, hogy a novemberi határidőig regisztrálták magukat, mint F1-es motorgyártó. Ez persze nem 2023-ram, hanem 2026-ra, vagyis az új motorszabályok bevezetésére, és a jelenlegi szerződések kifutását követő időszakra vonatkozik. A Honda Racing elnöke, Koji Watanabe megerősítette: regisztrátl F1-es motorgyártók 2026-tól, mert azok a szabályok már jobban beleillenek az ő elképzeléseikbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: