DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Jövőre véget érhet a Red Bull fölénye

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali az idei évben tapasztalt Red Bull-dominancia ellenére nem gondolja, hogy tartós lenne az osztrákok hatalmas fölénye a többi istállóhoz képest.

Max Verstappen sorozatban másodszor, míg a Red Bull kilenc év után először hódította el az egyéni, valamint a konstruktőri bajnoknak járó trófeát a 2022-es szezon végén. Az év második felére már az osztrákok legnagyobb kihívójának beharangozott Ferrari sem volt képes lépést tartani Verstappenékkel, így a holland 146, míg a Red Bull 205 pontos előnnyel gyűjtötte be a bajnoki címet.

„Két okból dőlt el hamar a szezon, Max Verstappen és a Red Bull kombinációja az egyik” – nyilatkozta Domenicali az olasz Gazzetta dello Sportnak. „A nehéz kezdet után – Verstappen négy futam után azt mondta, itt a vége a bajnoki címért való küzdelemnek – egyedülálló munkát végeztek. A másik a Mercedes hiánya, akik csak az év végén voltak versenyképesek. Beváltak az új szabályok, sok közeli csatát láttunk, amire nem volt példa korábban. Továbbra is türelmesnek kell lennünk, mint minden szabályváltoztatás után, viszont tény, hogy idén csak néhány futam volt kevésbé élvezetes.” 



 

A Formula-1 vezérigazgatója viszont nem vár a 2000-es évek eleji Ferrari-, vagy a 2010-es évek második felében tapasztalt Mercedes-dominanciához hasonló Red Bull-fölényt: „A jelenlegi szabályok eredményeként – gazdasági szempontból is tekintve a költségsapka miatt – arra számítok, hogy több csapat be tud majd szállni a küzdelembe és hogy a győzelmi periódusok sokkal rövidebbek lesznek.”

Az F1-es mezőny pilótáinak minősége is segítheti a csapatok közti különbségek eltüntetését, noha az olasz szakember elismerte, az immáron kétszeres világbajnok Verstappen olykor megállíthatatlannak tűnik.

„Nem akarok elvenni egy olyan versenyző minőségéből, mint Verstappen. Jelenleg olyan, mint egy kannibál, minden futamot teljes fókusszal teljesít. A szint egész évben magas volt, a teljes mezőny rendkívüli kvalitású. Ha az időmérőkön tapasztalt különbségeket nézzük, láthatjuk, hogy mindenki a legmagasabb szinten teljesít, például Alexander Albon is képes volt jó eredményeket elérni a Williamsben” – emelte ki a vezérigazgató.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: