DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Világszínvonalú létesítményt épít az Aston Martin

Komoly munkálatok zajlanak a háttérben Lawrence Stroll F1-es csapatánál. Az Aston Martin legújabb projektjének részeként egy új szélcsatorna építésébe is belevágtak, a 2025-re készülő autójuk pedig már ennek előnyeit élvezheti a technikai igazgatójuk szerint.

Bár saját motort nem terveznek, hiszen erről már letettek, a fejlődés érdekében jelentős munkát végeznek el az Aston Martin gárdájánál. Jelenleg egy új létesítmény van készülőben, melynek egyik eleme az a szélcsatorna, ami ha elkészül időben, akkor a 2025-ös szezonra már hatalmas segítséget nyújthat a fejlesztések során.

A csapat jelenleg a Mercedes szélcsatornáját béreli, de a terv az, hogy hamarosan már saját építményükben dolgozhassanak.

„A cél az, hogy a szélcsatorna 2024 közepére üzembe álljon. Reméljük, hogy ez legalább némileg hozzájárul majd a 2025-ös modellhez. Azt hiszem, attól függően, hogy az üzembe helyezés és az alagút dolgai hogyan mennek, valószínűleg ez lesz az első autó, amelyre jelentős hatást gyakorolhat. Ami magát a gyárat illeti, az jövőre fog üzembe állni különböző szakaszokban, szóval remélhetőleg az azt megelőző autók is élvezni fogják ennek előnyeit” – árulta el Dan Fallows a Motorsportnak.

A technikai igazgató megjegyezte, az új szélcsatornára való átállás nem egy pillanat műve, és a csapat csak akkor fogja használni, ha mindennel elégedettek lesznek.



„Amikor egy szélcsatornát építesz, elkerülhetetlenül át kell esned egy beüzemelési folyamaton. Ez igazából csak annak megállapítására szolgál, hogy a várható számokat fogja-e adni. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Mercedes szélcsatornájában tesztelhetünk, amely egy nagyon magas színvonalú létesítmény, ezért meg kell győződnünk arról, hogy az új olyan eredményeket ad, amelyek összhangban vannak azokkal. Ez időbe fog telni, de vannak dolgok, amikkel felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot. Nyilvánvalóan az a cél, hogy minél hamarabb ott lehessünk” – folytatta.

Új fejezet következhet a csapat történetében

Az Aston Martin igyekszik minél inkább a jövőre koncentrálni, ezért komoly befektetéseket tesznek az eredményesség érdekében. Ennek egyik eleme az új szélcsatorna is, amitől Fallows azt reméli, hogy hatalmas előrelépést jelent majd számukra.

„Kétségtelen, hogy ez egy világszínvonalú létesítmény lesz, és az, hogy szükség esetén a nap 24 órájában hozzáférhetünk, nyilvánvalóan nagyon fontos. Ahogy fejlődünk, úgy a szélcsatorna futásaink elérhetősége, az aerodinamikát illető tesztelési korlátozások miatt csökkenni fog, így nyilvánvalóan nem fogunk annyi időt tölteni az alagútban, de a saját létesítmény azt jelenti, hogy más kísérleteket is végezhetünk, ami felbecsülhetetlen érték. Ezt jelenleg nem feltétlenül engedhetünk meg magunknak, ha egy másik csapattal osztozunk egy létesítményen” – zárta gondolatait a szakember.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: