DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elhunyt az egykori ferraris, Patrick Tambay

A francia versenyzőt gyászolja az autósport, aki hosszú betegeskedést követően, 73 éves korában hunyt el. Gilles Villeneuve tragédiája után került a Ferrarihoz, mely csapattal két győzelmét szerezte.

Patrick Tambay Parkinson-kórral küzdött hosszú évek óta, családja tájékoztatása szerint pedig vasárnap elhunyt – számolt be a francia hírügynökség, az AFP.

A francia versenyző 1977 és 1986 közt tartó Formula-1-es pályafutása során versenyzett a Theodore, McLaren, Ligier, Renault és Haas csapatokkal is, karrierje fő sikereit azonban a Ferrarival érte el. Barátja, Gilles Villeneuve tragédiáját követően ült a kanadai #27-es számú autójába az 1982-es szezon közben.



Első futamgyőzelmét ebben az évben érte el Hockenheimben, 1983-ban pedig Imolában szerzett elsőséget – ebben a szezonban negyedikként végzett a világbajnokságban, ami karrierje legjobb összetett eredménye volt. 11 dobogós helyezése és öt pole-pozíciója nagy részét is a Ferrarinál érte el. Pályafutása további jelentős eredményeit a Can-Am szériában szerezte, a tengerentúli sportautó-bajnokságot 1977-ben és 1980-ban nyerte meg.

Patrick Tambay az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve keresztapja volt. A francia fia, Adrien Tambay szintén autóversenyző, aki 2022-ben megnyerte az elektromos ETCR sorozatot.

Nyugodjék békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: