DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Okulna a Ferrari és a Red Bull hanyatlásából a Mercedes

Toto Wolff csapatfőnök elmondta: vizsgálják, mitől estek vissza a korábbi domináns alakulatok az F1-ben, s ők el szeretnék kerülni a példájukat – de abban nem biztos, hogy újra címekért tudnak harcolni.

Bár az egyéni világbajnoki címet már 2021-ben is elveszítették, igazából idén ért véget a Mercedes-korszak a Formula-1-ben, amely a hibrid erőforrások 2014-es bevezetése óta, azaz nyolc éven át tartott. Ilyen hosszú domináns korszakot soha nem láthattunk még korábban az F1 történetében, de persze hasonló egyeduralkodásra akadt bőven példa főleg az utóbbi néhány évtizedben. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke éppen a korábbi domináns istállók hanyatlásainak okait vizsgálva szeretne az ő hibájukból tanulni:

„Elemezzük, hogy mik voltak az okai annak a múltban, hogy egy érát domináló csapat hirtelen teljesítményt veszített” – idézi Wolffot a RaceFans.net szakoldal. „Elég jól vissza lehet követni: szabályváltozások, kulcsemberek távozása vagy egy gumi változott alapvetően. A Ferrari például elveszítette a teljes felsővezetését és a kulcsversenyzőjét. Szerintem erre lehet visszavezetni. A Red Bullnál alapvetően az volt a helyzet, hogy a motorszabályok változtak meg gyökeresen, nekik meg nem volt gyári szerződésük. Vagyis itt is alapvető paraméterek változtak” – utalt a Michael Schumacher-korszak utáni Ferrari és a Sebastian Vettel fémjelezte Red Bull visszaesésére.

f1-hamilton-mercedes-abudhabi



Wolff azt is tudja, hogy az említett tényezők közül ők minek köszönhették a 2022-es küszködésüket: „Megváltoztak a szabályok, mi pedig elszúrtuk” – jelentette ki tömören a csapatvezető, aki azért így is bőven talált pozitívumot a helyzetükben: „De az összes többi pillér a helyén van, szóval csak finomhangolnunk kell a rendszert és mindent megértenünk. És száz százalékig biztos vagyok benne, hogy szükséges volt ez a nehéz év ahhoz, hogy újra motiválttá és energiával telivé tegyük a csapatot. Nyolc világbajnokságot nyertünk zsinórban, több mint száz versenyt. Ez a mostani visszarángatott minket a földre, újra értékeljük, hogy milyen érzés, amikor nyertünk Brazíliában, és egyúttal azt is megértettük, milyen nehéz visszazárkózni – és nem egyetlen futam elvesztéséből, mint korábban, hanem számos nagydíjból, amelyek nem sikerültek elég jól.”

„Szóval szerintem néhány év múlva visszatekintve azt mondhatjuk majd, hogy ez abszolút szükséges volt. Én nem egy évet vagy kettőt szemlélve, hanem mondjuk tíz év múlva visszanézve mondhatjuk-e, hogy végig ott voltunk. Idén is többször szerepeltünk erősen, egy versenyt nyertünk is. Tíz vagy annál is több dobogónk volt, arattunk egy kettős győzelmet. Harmadikként végeztünk, és ez szerintem tisztességes szereplés.”

Wolff ugyanakkor nem veszi készpénznek, hogy visszatalálhatnak a korábbi években mutatott formájukhoz: „Sosem vagyok magabiztos. Mindig félig üresnek látom a poharat, és sosem hiszem azt, hogy elég jó munkát végeztünk. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy vissza tudunk térni olyan helyzetbe, hogy újra bajnokságokért harcolhatunk, mert el kell ismernünk, hogy a riválisok erősek. De minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy magasra helyezzük magunkat a lécet és megpróbáljuk azt elérni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: