DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Binotto lemondott a Ferrari éléről

Kedd délelőtt megérkezett a napok óta valószínűsített bejelentés: Mattia Binotto a 2022-es esztendő végén távozik a Scuderia F1-es alakulatának csapatfőnöki székéből.

Már hetek óta pletykáltak arról, hogy Mattia Binotto távozhat a Ferrari Formula-1-es csapatának éléről. Néhány napja az olasz sajtó már tényként kezelte, hogy a szakember lemondott a pozícióról, s csak idő kérdése lehet ennek bejelentése.

Ez kedd délelőtt végül be is következett: a Scuderia rövid közleményben jelentette be, hogy elfogadta Binotto lemondását, így az olasz december 31-e után elhagyja a posztját. Arról, hogy ki veszi át a helyét – sajtóértesülések szerint elsősorban az Alfa Romeót irányító Frederik Vasseur lehet az esélyes –, egyelőre nincs döntés: a Ferrari kommünikéje szerint folyamatban van az utód kiválasztása, s a jövő évre ígértek véglegesítést.

binotto-ferrari



„Az ezzel járó sajnálattal ugyan, de úgy határoztam, hogy befejezem az együttműködésemet a Ferrarival” – nyilatkozta Binotto. „Elhagyom a vállalatot, amelyet imádok, s amelynek része voltam az elmúlt 28 évben, azzal a nyugalommal, hogy meggyőződésem, hogy mindent megtettem a céljaink elérése érdekében. Egy egységes és fejlődő csapatot hagyok hátra. Egy erős csapatot, amely kapcsán biztos vagyok, hogy képes elérni a legnagyobb célokat is, s amelynek a legjobbakat kívánom. Úgy vélem, helyes megtenni most ezt a lépést, bármennyire is volt nehéz döntés.”

Beneditto Vigna, a Scuderia vezérigazgatója így kommentálta a bejelentést: „Szeretnék köszönetet mondani Mattiának a 28 év alatt tett közreműködéseiért, és különösen azért, hogy visszavezette az utóbbi évben a csapatot egy versenyképes pozícióba. Ennek eredményeként erős helyzetben vagyunk, hogy újra nekifussunk a célunknak, hogy elnyerjük az autósportok legfőbb koronáját, mindenekelőtt a csodás rajongóinkért világszerte. Mindenki itt a Scuderiánál és a szélesebb Ferrari családban a legjobbakat kívánja Mattiának a jövőre nézve.”

Binotto csaknem három évtizede dolgozott a maranellói F1-es istállónál, amelynek élére 2019-ben került. Az előző szezonokban történelmi mélypontra is kerültek a vörösök, idén azonban az új szabályokat is kihasználva újra futamgyőzelmekre esélyes autóval rukkoltak elő – igaz, a világbajnoki reményeik a különböző megbízhatósági és stratégiai hibáik miatt hamar szertefoszlottak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: