DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Perez az élen a brazíliai időmérő előtt, ezredekre egymástól a top három

A mexikói kezdett legjobban Interlagosban, de ő, Charles Leclerc és Max Verstappen nyolc ezredmásodpercen belüli eredménnyel zárt az első három helyen. A Mercedes sincs messze, Vettel is jól nyitott Brazíliában.

Helyi idő szerint délután fél egykor vette kezdetét a Sao Pauló-i Nagydíj első szabadedzése, amelynek az volt a különlegessége, hogy a sprinthétvége miatt ez volt az egyetlen gyakorlás a nap későbbi szakaszában tartandó időmérő előtt. Emiatt nagyobb jelentőséggel bírt az átlagos első szabadedzéseknél, viszont így is csak hatvan perc állt a csapatok rendelkezésére ahhoz, hogy megtalálják az ideális beállításokat.

Az első percekben le is tette a névjegyét a két Red Bull, azonnal az eredménylista élére álltak, de Valtteri Bottas egy 1:13-as körrel jelezte, hogy van abban még tartalék – némi meglepetésre a finn vette át a vezetést, majd az autó alulkormányozottságára panaszkodó Max Verstappen erre tudott válaszolni, de Bottas sokáig ott maradt az élmezőnyben a közepes keverékű gumikon. Az edzés derekán a két Haas domborított nagyot ugyanilyen abroncsokon, Sergio Perez pedig elsőként tette fel a lágyakat, és 1:11,8-cal állította fel az új támpontot.

per_3



Verstappen ezt nem tudta megugrani, pár ezreddel elmaradt csapattársától, és folyamatosan panaszkodott az autóra, ami kicsit megint úgy viselkedett, mint az év elején, amikor Perez tudott vele igazán alkotni. A Ferrarik is jól mozogtak, Carlos Sainz és Charles Leclerc a közepes gumikon jöttek be a harmadik-negyedik helyre, míg a Mercedesek nem igazán találták a ritmust, Lewis Hamilton arra panaszkodott, hogy csúszkál a W13-as hátulja – nem volt megfelelő a tapadás, és különösen a hátsó tengely „táncolt” a hétszeres világbajnok alatt.

Az egyértelműen kiderült, hogy a nagyon hosszú célegyenes, és egyben az utolsó padlógázas rész a Red Bull terepe, a Mercedesnek és a Ferrarinak is tizedeket adtak Perezék csak ezen a kanyar nélküli, motorerő-függő szakaszon – addig közel tudtak lenni hozzájuk a többiek, itt viszont mindenkit leléptek a világbajnok istálló autói.

A hajrában azért a Mercedes és a Ferrari is felrakta a lágy keveréket, és össze is zárult az olló: Leclerc négy ezredre (!) megközelítette Perezt és bement Verstappen elé a második helyre, de Sainz, Hamilton és Russell is odaért két tizedmásodpercre, látótávolságon belülre. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Red Bullok jóval korábban, koszosabb pályán futották a köreiket, főleg Perez – továbbra is magabiztosak lehetnek az energiaitalosok, bár az alulkormányozottság azért adhat okot némi kételyre.

Sebastian Vettel is nagyot ment az Aston Martinnal, ő lett a "best of the rest", de a teljes középmezőny eléggé felfordult így elsőre – Mick Schumacher is remek időt repesztett a Haasszal, kíváncsian várhatjuk, hogy mit hoz a ma este esedékes időmérő.

A Sao Pauló-i Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

f1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: