DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Albon: A Williamsnél visszatért az önbizalmam

Alexander Albonnak sikerült elérnie az idei szezonra kitűzött céljait, hiszen hosszabb távon is a mezőny tagja maradhat, emellett sikerült helyretennie a 2020-ban megtépázott önbizalmát is.

Alex Albon nehéz időszakot tudhat maga mögött, hiszen a Red Bull a gyenge 2020-as szezon következtében tartalékpilótává fokozta le a thai versenyzőt, helyére pedig Sergio Perezt ültette, aki azóta három futamgyőzelmet is tudott szerezni Max Verstappen csapattársaként. A Red Bull döntését követően úgy tűnt, hogy Albon számára nem lesz visszaút a rajtrácsra, csapata azonban többre értékelte tehetségét annál, mint hogy harmadik számú pilóta legyen, ezért segítő kezet nyújtottak a thai számára, és sikerült beprotezsálniuk őt a Williams alakulatához, ahol a Mercedeshez távozó George Russell örökébe lépett. Noha a legendás grove-i alakulat az átfogó szabályváltozások ellenére is többnyire a mezőny sereghajtói között szerepel, Albon többször is remekül használta ki az FW44-esben rejlő potenciált a számukra kedvező helyszíneken. A 26 éves versenyző három különböző versenyen is pontot szerezve, összesen négy egységgel járult hozzá a Williams terméséhez, a szám azonban tovább nőhetett volna a monzai hétvégén, ha Albonnak nem kell átadnia helyét Nyck de Vriesnek egy váratlan vakbélműtét miatt.



„Hogy őszinte legyek, amikor sikerült visszakerülnöm a rajtrácsra, a legfőbb célom az volt, hogy maradhassak is. Ez kimondva elég bután hangzik, de így volt. Egyéves szerződéssel a zsebedben nincs garancia arra, hogy lesz folytatás. De mondhatjuk, hogy ezt a célt sikerült vastagon kipipálnom” – utalt a Williams pilótája a többéves szerződésre, amit a nyári szünet elején jelentett be a brit alakulat. A thai versenyző szerint az idei szezonban visszatért a Red Bull-os kaland során megcsappant önbizalma is. „Úgy érzem, sikerült visszanyernem a magabiztosságomat, amit még a 2020-as szezon végén veszítettem el bizonyos mértékben. Most már ismét van önbizalmam a kormány mögött, és érzem, hogy én irányítok, miközben a határon autózom. Egy DTM-autót vezetve nehéz megítélni, hogy hol állsz e tekintetben, mert az egy teljesen más dolog. Jelenleg úgy érzem, hogy jól megy a vezetés, ami nagymértékben az autóban mutatott önbizalom eredménye, szóval azt hiszem, ezt is sikerült elérnem idén” – idézi a RaceFans Albont, aki nemrég bevallotta, hogy Verstappen csapattársaként a hollandtól is kapott néhány hasznos tippet az autó beállításaival kapcsolatban.

A thai versenyző azonban a szezon végéhez közeledve sem szeretne lazítani: „Véleményem szerint jó munkát végeztem idén, valamint bebizonyítottam, mire vagyok képes. Természetesen továbbra is nyomni fogom majd, mert szeretnék jó eredményeket elérni és lenyűgözni a csapatot. Érzésem szerint, a kihagyást és minden egyebet is figyelembe véve, pozitív éven vagyunk túl, ami jobban is sikerült, mint arra előzetesen számítottam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: