DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Button: A Mercedes már elpackázta idei legjobb győzelmi esélyeit

A 2009-es világbajnok úgy érzi, amennyiben a Mercedes komoly eséllyel futamgyőzelmet akart szerezni az idei évben, azt legkésőbb a Mexikói Nagydíjon kellett volna megtennie. Így nehéz lesz.

Valószínűleg tavaly ilyenkor senki nem gondolta volna, hogy ekkorát fordul a világ a Mercedes gyári istállójánál. A száguldó cirkuszban nyolc szezonon át a konstruktőri trófeát zsinórban besöprő Ezüst Nyilak idén még egyetlen futamgyőzelmet sem arattak, bár erre többször is úgy tűnt, hogy lehetőségük van.

Legutóbb Mexikóban állt remekül Lewis Hamilton, de a kemény abroncs nem bizonyult jó választásnak, az addig is a futamot vezető Max Verstappen ugyanis a közepes keveréken végül bő 15 másodperces fórral győzni tudott, így a Mercedesnek ismét maradt a második hely, ahogy idén már olyan sokszor.

Hamilton pályafutásának 16. évadában történhet meg először, hogy a brit ász futamgyőzelem nélkül marad. „Úgy gondolom, hogy Mexikó volt az egyik legjobb karakterisztikájú pálya az Ezüst Nyilaknak ahhoz, hogy legyőzhessék mindkét Red Bullt. Ott is voltak az elejében, egészen közel jártak ahhoz is, hogy megkaparintsák a pole-pozíciót. Lewisnak azonban kisebb motorgondja akadt, George pedig a stadionrésznél vétett egy kisebb hibát az utolsó Q3-as körében” – ecsetelte véleményét Jenson Button a Sky Sports adásában.

A Mercedesnek idén már csak szerencsével jöhet össze a futamgyőzelem?


„Ha legalább egyiküknek sikerült volna legyőznie a Red Bullt az időmérőn, az máris komoly előrelépés lett volna, ha pedig mindketten Verstappen elől indulhattak volna, egészen másfajta versenyt láthattunk volna legutóbb.”

„A Mercedesnek azonban jelenleg nincs meg a megfelelő egyenesbeli tempója, valószínűleg a motor is kicsit gyengébb, mint a Honda, az aerodinamikai beállításoknál pedig mindig nagyobb a leszorítóerő, ez problémát okoz nekik. Úgy vélem, Abu Dhabiban lehet még olyan tapadása a Mercedesnek, ami esélyt ad, de a hosszú egyenesek előtti kigyorsításoknál gondjuk lesz.”

„Innentől nehéz lesz győzelmet szerezniük. Igaz, hogy olyan aszfaltcsíkok következnek, ahol továbbra is ki tudják használni autójuk remek tapadását, de úgy gondolom, Mexikó volt a legjobb esélyük egy idei sikerre. Formájukat elnézve viszont nem kérdés, hogy a maradék két versenyen is ott lesznek a közvetlen élmezőnyben” – tekintett előre Button. De ha nem is sikerül, a jövő évben ismét komolyabb eséllyel szállhat harcba a Mercedes akár a bajnoki címért is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: