DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Leclerc türelmetlen, 2023-ban világbajnok akar lenni

A monacói elmondása szerint már a nyári szünet után elhalványulni látszottak a bajnoki esélyeik, de motiváltan várja a jövő évet. Nem akar 2026-ig várni a vb-címmel.

A szezon első három versenye után sokan azt hitték, hogy idén megtörhet a Ferrari rossz sorozata, és újra bajnoki címet ünnepelhetnek az olaszok. Az Ausztrál Nagydíj után Leclerc magasan vezette az összetettet, 34 ponttal megelőzve a második George Russellt, míg a legnagyobb riválisának kikiáltott Max Verstappen két kiesése után mindössze a hatodik volt.

„Jó helyzetben voltunk, minden megvolt ahhoz, hogy higgyünk abban, hogy a lehetőségeinket a szezon végéig ki tudjuk játszani. Ha visszagondolunk Bahreinre, Dzsiddára és Melbourne-re, nem volt semmi meglepetés, hiszen minden téli tesztet gond nélkül teljesítettünk, és valószínűleg mi voltunk az egyetlen csapat, akinek nem kellett váratlan problémákkal megküzdenie. Az első három versenyen beigazolódott egy tendencia, megerősítettük, hogy nagyon gyorsak és megbízhatóak vagyunk, így Melbourne után meg voltam győződve arról, hogy a végéig képesek leszünk versenyben maradni” – mondta Leclerc az olasz Motorsport.com-nak.

A csapat teljesítményének hanyatlása csak ezután kezdődött. A folyamatos megbízhatósági problémák, versenyzői hibák és stratégiai baklövések hamar biztossá tették, hogy 2021 után idén is a Red Bull és Max Verstappen ünnepelhetnek az év végén.

„A nyári szünetben azt hittem, hogy van még lehetőségünk küzdeni a bajnoki címért, aztán megérkezett a Belga Nagydíj, az volt a szezon első olyan hétvégéje, amelyen a Red Bull valóban felülmúlt minket tempóban. A hétvége után éreztem, hogy nagyon nehéz lesz megőrizni esélyeinket a világbajnokságban.”



Leclerc különösen az időmérőkön nyújtott lenyűgöző teljesítményt. Az idei évben kilenc rajtelsőséget tudhat magáénak, a versenyeken mutatott hiányosságaiknak köszönhetően viszont mindössze hármat tudott győzelemre váltani Verstappen 14 futamgyőzelméhez képest.

„Jelenleg úgy gondolom, hogy a gumikezelés, a kommunikáció, a stratégia és a megbízhatóság az a pont, ahol javítanunk kell, ezek a problémák, amelyekkel a szezon első felében meg kellett küzdenünk, és amelyeket kezelnünk kellett. A kommunikáció és a stratégia terén tettünk némi előrelépést, különösen az elmúlt néhány versenyen, a csapat nagyszerű munkát végzett ezeken a területeken, és én láttam a fejlődést” – fogalmazott a 25 éves versenyző.

A 2017-es Formula-2-es bajnok a csapatával való kapcsolatáról is beszélt, valamint arról, milyen érzés egy ilyen legendás istálló tagjának lenni.

„Két pillanat jut eszembe, amikor igazán rájöttem, milyen érzés a Ferrariban versenyezni, mindkettő 2019-ből. Az első az autó bemutatója, ami egybeesett a hivatalos bemutatkozásommal piros overálban, emlékszem az eseményre érkezők áradatára, ez számomra nagyon izgalmas volt. Majd a monzai győzelem, itt megértettem, mit jelent valójában Ferrari-pilótának lenni, első kézből éreztem a márka és a csapat iránti szenvedélyt.”

„Időnként szeretem emlékeztetni magam, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ott lehetek, ahol. Ez csupán egy gyors elgondolás, mert rögtön utána azt gondolom, hogy még hosszú út áll előttem, elégedett vagyok azzal, amit csináltam, de sok cél vár még rám, amelyek közül az első a világbajnoki cím. 2021 és 2022 között sokat javultunk, de még egy nagy lépést meg kell tennünk ennek elérése érdekében.”

„A 2024-es szezon végéig szól a szerződésem, és ma távolinak tűnik ez a határidő. Mindig is szerettem a Ferrarit, ezzel a csapattal szeretnék világbajnoki címet nyerni, és ezt a lehető leghamarabb meg akarom tenni. Amikor eljön az ideje, hogy értékeljem a jövőt, szem előtt fogom ezt tartani.”

A maranellói gárda elnöke, John Elkann 2026-ot tűzte ki célul a világbajnoki cím elhódítását illetően. Leclerc viszont nem várna addig.

„Pilótaként nem gondolhatok erre a határidőre. Nagyon türelmetlen vagyok, fel fogok készülni és mindent megteszek, hogy 2023-ban világbajnok legyek” – jelentette ki a monacói.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: