DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Verstappen legyőzte Hamiltont Austinban

Egy elrontott kerékcsere is belefért a világbajnoknak, aki a hajrában levadászta Lewis Hamiltont és újabb győzelmet aratott – Leclerc lett a harmadik, Sainz már az első kanyarban kiesett. A Red Bull bebiztosította a konstruktőri bajnoki címet is.

Az időmérőn parádés kört teljesítő Carlos Sainz vághatott neki az élről az USA Nagydíjnak, aki mellől a már kétszeres világbajnok Max Verstappen rugaszkodhatott el, míg a második sorból a két Mercedes várhatott a lepattanóra. Ami villámgyorsan meg is érkezett: a rajtnál Verstappen nagyon simán elszáguldott Sainz mellett, gond nélkül fordult el elsőként az egyes kanyarban, Sainz pedig George Russell-lel ért össze: a Ferrari megforgott, ráadásul úgy megsérült az autó (a Mercedes az oldaldobozának csapódott), hogy a spanyol azonnal ki is esett, kénytelen volt a bokszba hajtani, a csapat pedig betolta őt a garázsba. A pole-pozíciósnak így egyetlen kanyar jutott, az élen pedig Verstappen, Hamilton, Stroll, Russell és a tizedik helyről hatalmasat rajtoló Vettel alkotta az első öt sorrendjét.

lcimg-0d9384f5-0f96-4392-94e8-b93f6a522ad3



Russell öt kör elteltével megelőzte Strollt és feljött a harmadik helyre, közben Perez Vettelen hámozta át magát és az ötödik pozícióból folytathatta, Leclerc pedig hetedikként autózott ekkor – közben az élen Verstappen ellenfél nélkül maradt, közel három másodpercet adott Hamiltonnak, a harmadik Russsell pedig nyolc másodpercnél tartott. Itt ráadásul a fiatal britnek öt másodperces büntetést is adtak a Sainz-eset miatt, ezt innentől bele kellett számolnia, míg Perez Red Bulljáról leesett az egyik szárnyvéglapja, de ezzel együtt is közeledett a Mercedesekre.

A tizedik körre Verstappen előnye négy másodpercre hízott Hamilton és már tízre a harmadik Russell előtt, akit Perez kényszerített védekezésre folyamatosan. A 13. körben aztán a Mercedes kiszedte a légüres térből Hamiltont és kemény keverékű Pirelliket szerelt fel az autójára, majd a következő körben a Red Bull is reagált Verstappennel, a Mercedes pedig Russell-lel is megejtette az első cserét. Itt átmenetileg Perez vette át a vezetést, Leclerc pedig előbb Vettel, majd Stroll megelőzésével feljött a harmadik pozícióba Verstappen mögé – hogy aztán a 15. fordulóban a mexikó is letudja a bokszvizitet, így ismét a holland kerüljön az élre.

A cserék után Verstappen bő hat másodperccel járt Hamilton előtt, aki nyolc és féllel előzte Perezt, miután Russell a bokszban letöltötte a büntetését és a mexikói átvette a harmadik helyet – az volt a kérdés, hogy ő tud-e közeledni Hamiltonra a kemény gumikon. A már-már unalomba hajló versenyt a 18. körben aztán egy biztonsági autó rázta fel: Bottas kicsúszott a kavicságyba, a versenyirányítás pedig beküldte a safety cart, így az addigi különbségek eltűntek. Ez tökéletesen jött ki az élmezőnyben Leclerc-nek és Vettelnek (illetve a hátrébbról rajtoló Alonsónak is szerencséje volt), akik eddig húzták a bokszkiállásukat, itt pedig több pozíciót is nyerni tudtak – Verstappen, Hamilton, Perez, Leclerc, Russell, Vettel, Stroll, Gasly, Alonso és Norris alkotta az első tíz sorrendjét.

A 21. körben újraindították a versenyt, de egyetlen fordulót sem tettek meg, már jöhetett is vissza a biztonsági autó: Alonso éppen előzte volna Strollt az egyenesben, amikor a kanadai a legutolsó pillanatban behúzta elé a kormányt, amellyel hatalmas balesetet okozott. Mindkét autó összetört, de szerencsére megúszták személyi sérülés nélkül, az eset pikantériáját pedig az okozta, hogy a két pilóta 2023-ban csapattárs lesz az Astonnál. A spanyol végül egy orrkúpcserével folytatni tudta, a 25. körben pedig ismét újraindították a versenyt: itt már nem történt semmi extra, gondmentesen eljött a mezőny, Verstappen viszont ezúttal nem tudott annyira meglógni, Hamilton most közelebb tudott hozzá maradni az élen.

22344e21-d046-42b6-b9fd-f12d0ba221ec_orig

Leclerc közben rágyorsított Perezre, a 29. körben még lecsúszott a pályáról, de egy fordulóval később ugyanott egy rendkívül bátor bevetődéssel, Perez hathatós segítségével (a mexikói inkább kiegyenesítette a kormányt) megelőzte riválisát és feljött a harmadik helyre az egyetlen állva maradt Ferrarival.

A 35. körben másodjára is kihajtott a bokszba Hamilton, aki csak másfél másodperccel járt a szélre, illetve a vezethetőségre panaszkodó és a futam során először kissé küszködő Verstappen mögött. Itt pedig jött az újabb fordulat: a Red Bull reagált és azonnal hívta a hollandot, de elrontották a kiállást és 11,1 másodpercig szöszöltek a kerékkel, így nemcsak Hamilton előzte meg, de a vele együtt érkező Leclerc is elé került a bokszban.

Hamiltonnak 19 körrel a vége előtt 5,5 másodperc előnye volt Leclerc és hat másodperc Verstappen előtt, de a Ferrari és a Red Bull tempóelőnye jelentősen kiütközött, olyan fölényük volt a Mercedeshez képest, hogy óriási iramban zárkóztak fel Hamiltonra. A 39. körben Verstappen bevetődött Leclerc mellé az egyes kanyarban, de a monacói a kigyorsításon visszajött a holland elé – ezzel azonban csak átmenetileg védekezte ki a támadást, még ugyanebben a körben, a hátsó egyenesben állva hagyta ellenfelét a világbajnok. Hamilton előnye itt már négy másodperc alá csökkent, miközben Perez a bokszba hajtott és így átmenetileg Vettel (!) vette át a vezetést – egészen a 42. körig, amikor kihívták a bokszba és az Aston csapata tönkretette a bravúrfutamát. A négyszeres világbajnok szenzációs napját keresztülhúzta, hogy a csapat nem tudta megcsinálni a kerékcserét, és ezzel annyi időt elvesztett, hogy a 13. helyre csúszott vissza – top ötös eredmény helyett nullázás…

Közben a közepes gumikon támadó Verstappen és Leclerc hadjárata megakadt, a kemény abroncsokon stabil tempót autózó Hamilton három másodperc körül lelassította az olló zárulását, de azért a bajnok lopta a távolságot és a 46. körben, tízzel a vége előtt két másodpercen belülre ért. Leclerc közben leszakadt, és több mint három másodpercre lemaradt Verstappentől, de utóbbi könyörtelennek bizonyult, hét körrel a vége előtt már másodpercen belülre zárkózott Hamiltonhoz képest.

Az 50. körben pedig megtörtént az előzés, a brit próbált védekezni, majd visszatámadni, de a Red Bull ellenállhatatlannak bizonyult, egy kemény manőverrel megelőzte riválisát és visszavette a vezetést. Hamilton azért nem adta magát könnyen, a következő körökben is ott maradt DRS-távolságon belül, és nem hagyta nyugodni Verstappent, aki közben kapott egy fekete-fehér zászlót is a pályahatárok sorozatos megsértése miatt. Fordulat viszont már nem következett: Hamilton egy kisebb hibával egy másodpercen kívülre került, ezzel elszálltak az utolsó reményei, a két klasszis csatájából a Red Bull tempója jött ki jobban, így Verstappen újabb győzelmet aratott, a britnek pedig be kellett érnie a második hellyel.

Leclerc lett a harmadik, Perez a negyedik, Russell az ötödik, a Stroll-baleset ellenére Alonso a hatodik, Vettel pedig az elrontott bokszkiállás ellenére a négy pontot érő nyolcadik helyet kaparintotta meg.

Az USA Nagydíj végeredménye:

vége_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: